Új kutatóterem nyílik a Hess András téren

2015.04.23.
2015. június 12-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (MNL OL) Hess András téri épületében új kutatóterem nyílik az 1945 utáni kormányszervek, az MDP és MSZMP iratok és a MNL digitális adatbázisainak kutatói számára. Az új kutatóterem 42 férőhelyes lesz, új bútorokkal, számítógépekkel felszerelve. A kutatóteremben korlátozás nélküli WiFi szolgáltatást vehető igénybe. A kutatóterem létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Közgyűjtemények Kollégiuma A levéltári közönségszolgáltatási terek – kutatóterem, kiállítótér, előadótermek – látogatóbarát fejlesztése c. pályázati keretében támogatja.

Az új kutatóterem helye
Az Országos Levéltár Hess András téri épülete északi és keleti oldalának találkozásánál, a két szárny formálta fordított L-alakú térben helyezkedik el a közönségszolgáltatási célokra használható tér lehetősége. A felújítás keretében a keleti oldalon elhelyezkedő, korábban előadó- és rendezvényteremként funkcionáló „100-as termet” modernizáljuk, és az északi oldalon fekvő helyiségeket felújítva alakítjuk ki a ruhatárat és a mosdókat. A felújított folyosón elhelyezett asztaloknál kulturált körülmények között lehet beszélgetni, pihenni, étkezni.

A felújítás koncepciója
Az új közösségi terek kialakításának alapkoncepciója a 21. századi levéltár-élmény megteremtése, melyet a nyitott, modern, kényelmes és felhasználó-, és látogatóbarát hívószavak fémjeleznek. A terem belsőépítészeti kialakítása során a fókuszban a levéltári irat kutatása áll: a modern környezet kontrasztjában a hangsúly a sokféle jelentéstartalmat hordozó levéltári anyag és az ember kapcsolatára helyeződik.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára sok éve azon dolgozik, hogy szolgáltatásaiban a kutatóbarát attitűdöket érvényesítse. A kutatói szféra teljes felújításának és az új kutatóterem kialakításának köszönhetően minőségi változás történik a kutatási körülményekben. Az intézmény új kutatói számítógépes helyek teremtésével tovább ösztönzi és támogatja az elektronikus kutatást.
 

Előtte
Hess András téri kutatóterem (2014)

 

Látványterv az NKA pályázathoz
Hess András téri kutatóterem (2014)

 

Közben
Hess András téri kutatóterem (2015)

 

 

Technikai információk
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára új Hess András téri kutatótermének átadására előreláthatólag 2015. június 15-én kerül sor. A 2015. június 1. és a 2015. június 14. közötti időszakra tervezett zárva tartási időszak alatt évközi állományrevíziót is elvégzünk, melynek során az át nem vett, és a kikért, kutatói szekrényekbe elhelyezett levéltári anyagot visszavesszük. A kutatóterem rendkívüli zárva tartásával kapcsolatos legfrissebb információkat a honlapunkon folyamatosan nyomon követhetik.
Kérjük, kutatásuk tervezése során az előbbieket vegyék figyelembe.

 

Utolsó frissítés:

2018.03.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges