Beszámoló A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című fórumról

2018.12.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára négy munkatársa dr. Rácz György országos levéltári főigazgató-helyettes vezetésével, meghívott vendégként részt vett az Erdélyi Múzeum-Egyesület által, A Magyar Tudomány Napja Erdélyben címmel, 17. alkalommal megrendezett fórumon 2018. november 23-24-én Kolozsváron.

A megtisztelő felkérésnek eleget téve Kulcsár Krisztina és Arany Krisztina erdélyi vonatkozású történettudományi előadást tartottak; Laczlavik György és Rácz György pedig a szervezők kérésére ismertették az Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) népszerű adatbázisaival kapcsolatos újdonságokat. Rácz György emellett bemutatta a Mátyás király emlékév keretében megvalósult, Merre járt Mátyás király című új online applikációt, amely az MNL honlapjáról érhető el.

Rácz György

 

Az ez évi fórum a „Határtalan tudomány” alcímet kapta. Ennek igyekeztek kollégáink is megfelelni az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi szakosztálya által szervezett Könyvtár, levéltár, társadalom című szekció keretében elhangzott előadásaik tematikájának kiválasztásakor.

Kulcsár Krisztina elsősorban a bécsi Haus- Hof- und Staatsarchiv forrásai alapján ismertette II. József német-római császár és magyar trónörökös 1773. évi erdélyi utazásának céljait, gyakorlati lebonyolítását és hosszú távú hatásait, külön kitérve az erdélyi vezető hivatalnokok rátermettségéről utazása során készült felmérésre és annak a későbbi kinevezésekre gyakorolt hatására.

Kulcsár Krisztina

 

Arany Krisztina olaszországi, magyarországi és erdélyi források segítségével mutatta be egy firenzei származású család Erdélyben történő letelepedésének társadalomtörténeti jellegzetességeit, az erdélyi sókamarák igazgatásában érdekelt családtagok által keletkeztetett többnyelvű források tükrében.

Arany Krisztina

 

Az MNL Országos Levéltára népszerű Mohács előtti adatbázisa a tervek szerint az elkövetkezendő időszakban megújul, ennek izgalmas részleteibe avatta be a szekció résztvevőit Rácz György.

Rácz György

 

A már meglévő országos levéltári adatbázisok mellett azonban olyan új projektek is futnak a levéltárban, amelyek széles körű érdeklődésre tarthatnak számot. Ezek közül a szintén az MNL Országos Levéltára 1526-1570 között keletkezett iratait feltáró projekt került ismertetésre. Laczlavik György, a 2018-ban zárult Reformáció projekt vezetője mutatta be az iratfeltárás, digitalizálás és feldolgozás menetét és ismertette az online elérhető adatbázist, annak jellegzetességeit, és azokat a jövőbeli kutatási témákat, módszereket, amelyeket a folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé tesz.

A konferencia előadásai és az erdélyi kollégákkal folytatott késő estébe nyúló baráti beszélgetések felejthetetlenné tették a Kolozsváron eltöltött két napot, amelyért nagy köszönettel tartozunk az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek.

Utolsó frissítés:

2019.03.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges