Levéltári Délutánok 3.

Az első világháború gazdasági hatásai és a magyar hadigazdaság
2017.05.17.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár új, 'Levéltári délutánok' című rendezvény-sorozatának harmadik állomására!

Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a 'Levéltári Délutánok' című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget.

Harmadik alkalommal az általunk már első világháborúként ismert világégésre összpontosítunk. A kortársak által Nagy Háborúnak hívott küzdelem alaposan felforgatta a korabeli gazdasági-társadalmi viszonyokat, és az élet megszokott kereteit. Több millió férfit vontak el a mezőgazdasági munkáktól, akikből mind-mind ellátandó katonák lettek.  Az első modern háború „anyagháborút” hozott, és sok múlott azon, ki bírja majd tovább gazdasági tartalékokkal. Mint résztvevő félnek, Magyarországnak is meg kellett szerveznie a hadianyag-termelést és a hátország gazdálkodását, nem kis részben női munkaerőre támaszkodva. A hadigazdaság működésének számos kérdéséről az Országos Levéltár érdekes forrásanyagot őriz,  amelyekből ízelítőt kapnak a Levéltári Délután vendégei, akik a Nyomot Hagytak / Évszázadok - Személyiségek - Aláírások / kiállításhoz készült rövidfilm (A Nagy Háború) megtekintése után Völgyesi Zoltán „Az első világháború gazdasági hatásai és a magyar hadigazdaság” című előadását hallgathatják meg. Az előadást követően kötetlen beszélgetésben eszmecsere indul a filmről és a korszakról.

Moderátor: Szőts Zoltán Oszkár 
Időpont: 2017. május 25. 17 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.), Konferencia- és kiállítóterem

A látogatók a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetik a kiállítást, a rendezvény ingyenes.

Sajtópartner: Újkor.hu – A velünk élő történelem

Utolsó frissítés:

2017.05.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges