Levéltári Délutánok 8. – A magyar Švejk nyomában

2018.06.14.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár „Levéltári délutánok” című rendezvény-sorozatának nyolcadik állomására! Lowetinszky János József (1866-1935) fél évszázadon vezetett, 40 kötetben megmaradt naplója a magyar társadalomtörténet legbecsesebb forrásai közé tartozik. Ki volt ez a naplóíró budapesti kisember? Mi jellemzi ezt a páratlan részletességű és struktúrájú naplót? Milyen módja lehetnek ezen korpusz gondozásának, illetve feldolgozásának?

Egy rövid elemzés - a sorkatonai szolgálat megélése Morvaországban - bemutatása után Balogh János Mátyás történész-levéltáros Keller Márkussal, a TáTK Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszékének tanszékvezetőjével beszélget a naplóról, illetve a naplóról mint történeti forrásról.

A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a 'Levéltári Délutánok' című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget.

Utolsó frissítés:

2018.06.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges