A terror hétköznapjai. A kádári megtorlás rendszere 1956-1963

Levéltári Délutánok 5.
2017.10.19.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár 'Levéltári délutánok' című rendezvény-sorozatának ötödik állomására!

Ezen a délutánon a kádári megtorlás rendszerére összpontosítunk. Az 1956-os forradalom leverése után tömeges leszámolás kezdődött meg. Milyen politikai megfontolás alapján születtek a megtorláshoz alkalmazott jogszabályok? Mi alapján gondolták megfélemlíteni a társadalmat a Kádár-korszak politikusai? Hogyan bélyegezte meg a kádári rendszer a forradalom résztvevőit? Milyen hatással volt ez egyéni életutakra, családokra? Mikó Zsuzsanna előadása a fenti kérdésekre keresi a választ, a kádári megtorlás rendszerét emberi sorsokon keresztül bemutatva.

Az előadás előtt a Nyomot hagytak: Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállításhoz készült 1956, szabadságharc és megtorlás című rövidfilmet vetítjük. Az előadás után a korszakról beszélgetünk.

Moderátor: Szőts Zoltán Oszkár 


A rendezvény-sorozatról: A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a 'Levéltári Délutánok' című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget.

A látogatók a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetik a kiállítást, a rendezvény ingyenes.

Sajtópartner: Újkor.hu – A velünk élő történelem

Időpont: 2017. november 2. 17.00 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Konferencia- és kiállítóterem (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.)

Utolsó frissítés:

2017.11.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges