Daróczi út

Milyen iratok kutathatók ebben a kutatóteremben?
A Daróczi úti épületben az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztálya iratai találhatók.

Az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának összesített iratlistája itt érhető el.

PDF icon 1945u_kizarolag_mikrofilmen_vagy_digitalisan_kutathato.pdf

Az Iratanyag leírása menüpont alatt, fondfőcsoportok szerint lebontva részletes leírás található az itt kutatható iratokról.
 

Ha a keresett iratot a scopeQuery hierarchikus fastruktúrájában szeretné megjeleníteni, itt teheti meg.
 

Kutatási korlátozások
Kutatás a Daróczi úti ideiglenes kutatószobában – a szűk kapacitás miatt – csak előzetes időpontfoglalás alapján lehetséges. Időpontot a kitöltött űrlap daroczikutato@mnl.gov.hu címre való megküldéssel lehet foglalni. Időpontot abban az esetben adunk, ha a kutatónak már van látogatói jegye, kutatási kérelme, (a kiállítástól számított harmadik naptári év végéig) érvényes támogató nyilatkozata, és ha megírta pontosan mit szeretne kutatni.

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS)-projekt keretében digitalizálásra kerülnek a Magyar Kommunista Párt anyagából a vezető testületek iratai. A digitalizálás az M-KS 274. sz. fond 1-9. csoportjának teljes dokumentációját érinti. A digitalizálás előkészületeit kollégáink 2019. május 13-án megkezdték, a digitalizálás befejezéséig ez az iratanyag nem kutatható.


Kutatási rend
A Daróczi úti ideiglenes kutatószoba kutatási rendje PDF icon daroczi_uti_uj_kutatotermi_rend_2019_szept.pdf olvasható.

 

Beiratkozás
Látogatói jegy és a kutatási kérelem kiállítása a Daróczi úti kutatóban történik.
Az Országos Levéltár Lángliliom utcai kutatótermében vagy a Bécsi kapu téri Információs Irodában leadott támogatói nyilatkozatok és átvett látogatói jegyek is érvényesek a Daróczi úti ideiglenes kutatószobában.


Fotójegy
A kutatószobában történő fotózáshoz fotójegyet vagy fotóbérletet helyben is lehet váltani, készpénz ellenében. Az érvényes fotójegyeket a kutatószoba személyzetének minden alkalommal be kell mutatni. A levéltáros céhjegy kiváltásához munkáltatói igazolás szükséges!


Digitális kutatás
Az elektronikusan elérhető segédletekhez két számítógép, digitális iratkutatáshoz egy számítógép áll a kutatók rendelkezésére.


Kapcsolat
Tel.: (+36-1) 225-2865 (kutatóterem)
        (+36-1) 225-2896 (referensek, hadigondozási ügyek)
info@mnl.gov.hu
ujbuda.kutatas@mnl.gov.hu