II. világháború

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának
II. világháborúval kapcsolatos kutatási eredményei:

 

Minden jog fenntartva! MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár
Oktatási célra, hivatkozással felhasználható!

 

2021. június 2-tól elérhető a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának II. világháborús gyűjteménye. A világégés adatbázisa több mint 8000 adatsort tartalmaz. A gyűjteményt levéltári források, temetői fényképek és irodalomjegyzék teszi még teljesebbé.

Levéltárunk az első világháború és az azt követő évek adatbázisainak elkészítése és közzététele után fogalmazta meg azt a célt, miszerint a halotti anyakönyvek másodpéldányaiból gyűjtsük össze és adjuk közre a II. világháború katona és polgári áldozatainak neveit és a rájuk vonatkozó (sokszor hiányzó) adatokat is.

Az intézményünk őrizetében lévő, 1939–1980 közötti polgári halotti anyakönyvek másodpéldányait tekintettük át a jelenlegi és az egykori megyehatár által övezett településeket érintően.

Úgy gondoljuk, e hiánypótló és sokrétű kutatás eredményei jól szolgálhatják az érdeklődők munkáját.

Új adatbázisunk egyben felhívás a helyi lakossághoz, az áldozatok leszármazottaihoz, hogy adataikkal, észrevételeikkel, esetleg fényképekkel, levelezésekkel járuljanak hozzá a második világháború következtében elhunyt honfitársaink emlékezetének megőrzéséhez.

e-mail: jnszml@mnl.gov.hu

A virtuális kiállítások a képekre kattintva érhetőek el!
 

Levéltári források:

 

Temetői fényképek:

 

Adatbázisok, irodalom:

 

A települések második világháborús veszteséglistája az alábbi excel fájlokra kattintva nyitható meg.

 

Csatolt állományok: