Virtuális kiállítás az MNL Baranya Megyei Levéltára 2021-es nőtörténeti konferenciájának anyagából

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára Lányok, nők, asszonyok. Női sorsok, szerepek, életutak a 18–20. században címmel rendezett konferenciát 2021. október 20-án. A rendezvény előadásaiból a szorgosan tanuló diáklány, a kötelességtudó és vidám cserkészlány, a jótékony polgárasszony, a gyermekeiről gondoskodó végrendelkező, a hitbuzgó szerzetesnővér és a vidéki feminista, vagy éppen a dolgozó, pénzkereső nő sokszínű alakja bontakozik ki.

Az elhangzott előadásokból tanulmánykötet (e-book) készül, az írásokhoz kapcsolódó gazdag forrásanyagból pedig a szerzők közreműködésével virtuális kiállítást állítottunk össze. A kiállítás és az e-book szerves egységet alkot: a forrásgyűjtemények az egyes tanulmányok köré szerveződnek, de nemcsak illusztrálják, hanem alátámasztják és magyarázzák is az írások tartalmát, egyben az eredeti forrásanyag felkínálásával önálló értelmezésre és felhasználásra is buzdítják az olvasót. A szövegek és a forrásanyagok virtuális összekapcsolása az egyes témakörök többirányú bebarangolását teszik lehetővé. A virtuális kiállítás lapozgatható a tanulmányok illusztrációjaként, melynek során „arcot kapnak” az írások főszereplői, a szervezkedő feministák, az ájtatos szerzetesnővérek vagy a díszszemlére felsorakozó cserkészlányok stb. A forrásokhoz, fotókhoz fűzött rövid leírásokkal meg nem elégedő olvasó pedig elmélyedhet a hamarosan feltöltésre kerülő tanulmányszövegekben.

A virtuális kiállítás kialakítása nem korlátozódott a Baranya Megyei Levéltár iratanyagára. Szerzőink közreműködésével több közgyűjtemény digitális vagy mindezidáig publikálatlan irat- és fotógyűjteményéből válogattunk.

A virtuális kiállítás az egyes előadások címeire kattintva érhető el.