DLM Forum

DLM Forum 

A DLM-Fórumot (DLM: Document Lifecycle Management, azaz dokumentum-életciklus kezelés) (http://www.dlmforum.eu/index.php) 1994 júniusában alapította az Európai Bizottság a levéltárak együttműködésére vonatkozó egyik kezdeményezésre reagálva. Hivatalos megfogalmazás szerint a Fórum fő célkitűzése, hogy „interdiszciplináris eszmecseréknek" biztosítson lehetőséget az elektronikus iratok, ill. azok kezelése és archiválása tárgyában. Fontos törekvése még, hogy a közigazgatás, a levéltárak és az informatikai szektor közötti párbeszédet elősegítse, illetve hogy ösztönözze az elektronikus iratkezelési modellek, útmutatók és szabványok kidolgozását az Európai Unióban.

A Fórum 3 évente tart kongresszust a különböző uniós szervek erős támogatásával. 2005-ben Budapest volt a vendéglátó, az utolsó kongresszus Toulouse-ban, 2008-ban volt. A szervezet nyitott, az irányító szervezetbe az uniós országok jelölhetnek tagokat. Magyarországot az Országos Levéltár egyik munkatársa képviseli.

A szervezet legjelentősebb produktuma a MoReq (Model Requirements for the Management of Electronic Records, azaz elektronikus iratok kezelésének követelményei), ami egy általános elektronikus ügyiratkezelő rendszermodell, tulajdonképpen egy olyan követelményrendszer, amely az iratkezelést fázisokra és elemekre bontja, és azokhoz követelményeket rendel.. A MOREQ első verziója 2001-ben jelent meg, a második 2008-ban (letölthető: http://www.dlmforum.eu/index.php?option=com_jotloader&view=categories&cid=10_f56391a0c9ea9456bf24e80b514f5dda&Itemid=36&lang=en). Az eltelt évek bebizonyították, hogy a MOREQ az eddigi legsikeresebb elektronikus iratkezelési szabvánnyá vált, és már Európán kívül is alkalmazzák.

 

Az Országos Levéltár részvétele a DLM-Fórum munkájában

A Magyar Országos Levéltár tagja a fóumnak és delegál tagot a szervezet vezető testületébe, ez jelenleg Szatucsek Zoltán főosztályvezető. A MOREQ tulajdonképpen egy kollektív munka eredménye, azaz fejlesztést végzők számítanak a tagok munkájára, javaslataira. Elvárják, hogy a modell le legyen fordítva a nemzeti nyelvekre, illetve, hogy azt adaptálják az illető ország igazgatási és iratkezelési feltételeihez. Ez azonban szélesebb, az iratkezelésben érintett szakma kör feladata.

 

Beszámolók