Állományvédelem

AZ EURÓPAI NEMZETI LEVÉLTÁRAK ÁLLOMÁNYVÉDELMI VEZETŐINEK FÓRUMA

A Nemzetközi Levéltári Tanács égisze alatt évtizedekig működött — nagyon jól — egy állományvédelmi bizottság, ami az érintett levéltári szakemberek legfontosabb nemzetközi fóruma volt. A Tanács teljes szervezetének 2004. évi megújításakor sajnos megszűnt ez a bizottság, és a levéltári szakma ezen kiemelkedően fontos területe képviselet és fórum nélkül maradt. A szakmai közösség azóta is nagyon fájlalja a hiányt.

A Finn Nemzeti Levéltár munkatársai 2008-ban kezdeményezték, hogy az európai nemzeti levéltárak állományvédelemmel foglalkozó vezető szakemberei évente egyszer találkozzanak és tanácskozzanak. Az első találkozóra 2009-ben Helsinkiben került sor, a 2010. évi ülést Hágában szeptember 27-én tartották. Az új szervezet még nem alakította ki a struktúráját és feladatkörét, és egyelőre csak információcsere-fórumként működik. Nem titkolt törekvésük azonban a tagoknak, hogy idővel túllépjenek ezen, és az Európai Bizotttság elismert és támogatott szakmai szervezetévé váljanak.

A találkozókra minden uniós állam vezető állományvédelmi szakembere kap meghívást. Az egyes találkozóknak van egy fő szakmai témája amiről referátumokat és korreferátumokat tartanak a résztvevők. A helyszín évente változik az egyes tagországok önkéntes vállalása alapján.

 

Beszámolók