Sajtótájékoztató a zalai levéltár munkájáról

2022.01.25.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2022. január 20-án került sor Zalaegerszegen a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának hagyományos – 2001 óta (2021 kivételével) minden évben, immár 21. alkalommal megrendezett – „évértékelő” sajtótájékoztatójára.

A zártkörű levéltári sajtótájékoztatón a helyi média, a Zalaegerszegi Televízió, a Zalai Hírlap és a ZalaMédia munkatársai vettek részt. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a levéltárral szorosan együttműködő zalaegerszegi közgyűjtemények vezetői, Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója is. A sajtótájékoztató első részében Dr. Káli Csaba, a levéltár igazgató-helyettese összegezte az intézmény 2021. évi szakmai, valamint tudományos és közművelődési munkájának eredményeit. Ezután dr. Gyimesi Endre, nyugalmazott levéltár-igazgató mutatta be a levéltár „Zalai Gyűjtemény” kiadványsorozatának 85. köteteként megjelent, „Őrnagyok, századosok, hadnagyok. A 47. honvédzászlóalj tisztjei, 1848–1849” című könyvet. A levéltár 2018-ban és 2020-ban rendezett tudományos emléküléseinek előadásai alapján szerkesztett konferenciakötet hat (levéltáros és muzeológus) szerző tollából kilenc zalai honvédtiszt (három őrnagy, négy százados és két hadnagy) 19. századi életrajzát tartalmazza. A sajtótájékoztató befejezéseként Molnár András levéltár-igazgató ismertette a zalai tagintézmény 2022-ban önállóan vagy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen megvalósítani tervezett tudományos és közművelődési rendezvényeinek és kiadványainak terveit.

A Zalai Hírlap beszámolója a sajtótájékoztatóról: Megtartotta éves beszámolóját a Zala Megyei Levéltár

A ZalaMédia (Zalaegerszeg c. lap) beszámolója a sajtótájékoztatóról: Évértékelés és kötetbemutató

Zalaegerszegi Televízió KultúrKör 2022. január 21. – Szakmai, tudományos és közművelődési tevékenység 2021-ben – dr. Káli Csabával, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettesével beszélgettünk

Könyvismertető a Zalai Hírlapban: Őrnagyok, századosok, hadnagyok a szabadságharcban

 

A bemutatott kötet

 

Utolsó frissítés:

2022.02.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges