Sajtótájékoztató a levéltár 2016. évi eredményeiről és 2017. évi terveiről

2017.01.25.
2017. január 23-án, Magyar Kultúra Napját követő délelőttön immár 17. alkalommal került sor Zalaegerszegen a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának hagyományos évértékelő-évindító sajtótájékoztatójára. A helyi média képviseletében a „Zalai Hírlap” című megyei napilap, a „Zalaegerszeg” városi hetilap és a Zalaegerszegi Televízió munkatársai, valamint az MTI Zala megyei tudósítója vettek részt a rendezvényen.

Az intézmény 2016. évi szakmai és tudományos-közművelődési munkájának eredményeit Káli Csaba igazgatóhelyettes összegezte. Szólt az irattár-ellenőrzésekről és az iratgyarapodásról, ismertette az iratrendezés, selejtezés és segédletkészítés, továbbá az adatbázis-építés terén végzett munkát, valamint röviden bemutatta a levéltár által (vagy közreműködésével) 2016-ban megjelentetett négy kiadványt.

A levéltár „Zalai Gyűjtemény” című kiadványsorozatának 80. köteteként megjelent, „Zalai évszázadok” című tanulmánykötetet Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese mutatta be részletesebben. A könyv áttekintést ad a Zala megye történetével kapcsolatos legújabb levéltári kutatásokról, magas színvonalú, tudományos igényű tanulmányok és forrásközlemények formájában. A szerzők közül nyolcan a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának levéltárosai, négyen pedig más közgyűjtemények és oktatási intézmények munkatársai, akik kutatásaik révén állnak kapcsolatban Zalával. Az eredeti levéltári dokumentumokon és a legújabb szakirodalmon alapuló új kutatások alapján elkészített tanulmányok és forrásközlemények – összesen 14 írás – kronológiai sorrendben, egy-egy témán keresztül mutatják be a megye történetének egyes mozzanatait, a késői középkortól kezdve a 20. század közepéig. A Balatonhoz kapcsolódó tanulmányok a 2015. szeptember 23-án, Zalaegerszegen, „Zala Balatonja”címmel rendezett tudományos konferencián (Levéltári Napon) elhangzott előadások szerkesztett változatai. A tanulmánykötet számos új adalékkal gazdagítja eddigi ismereteinket Zala megye történetéről.

A sajtótájékoztató zárásaként Molnár András levéltár-igazgató beszélt a levéltár 2017. évi tudományos és közművelődési terveiről, kiemelve, hogy az intézmény programjai és kiadványai három nagy történelmi évfordulóval kapcsolatosak. A reformáció kezdetének 500. és a magyar 2. hadsereg doni tragédiájának 75. évfordulójára egy-egy tudományos emléküléssel és dokumentumkötet kiadásával készül az intézmény, Zalaegerszeg város első írásos említésének 770. évfordulójáról pedig a város önkormányzatával közösen szervezett konferenciával emlékezik meg.

Hivatkozások:

A Zalai Hírlap beszámolója a sajtótájékoztatóról

A Zala-Média (Zalaegerszeg c. lap) beszámolója a sajtótájékoztatóról

A Zalaegerszegi Televízió Híradójának tudósítása a sajtótájékoztatóról (3:04-től)

A Zalaegerszegi Televízió „Kultúrkör” című műsorának 2017. január 20-ai adása. Beszélgetés Káli Csaba igazgató-helyettessel a levéltár 2016. évi munkájáról

A Zalaegerszegi Televízió „Kultúrkör” című műsorának 2017. január 27-ei adása. Beszélgetés Monár András levéltár-igazgatóval a levéltár 2017. évi terveiről (14:50-től)

A bemutatott kötet adatai

Utolsó frissítés:

2017.02.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges