Tisztelgés a 13 aradi vértanú emléke előtt

2019.10.07.
Veszprémben a Török Ignác utcában álló székházépületünkkel szemközt új emlékművet avattak október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére.

Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész alkotása egy törött szárnyú, földre hullott Ikarosz-alakot formáz, méltóképpen emlékezve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc bukására és tábornokainak tragikus sorsára.

1997-ben az Örmény Kisebbségi Önkormányzat már elhelyezett itt egy emléktáblát, amelyen Lázár Vilmosnak és Kiss Ernőnek, a szabadságharc örmény származású hőseinek portréja látható.

Az új emlékmű, amelyet Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Akopjan Nikogosz a Veszprémi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke leplezett le, ezen a helyen mostantól mind a 13 aradi vértanú emlékét hirdeti.

Lázár Vilmos és Kiss Ernő honvédtisztek emléktáblája néhány méterrel került csak arrébb, mivel a Magyar Nemzeti Levéltár hozzájárulásával Levéltárunk épületének Török Ignác utcai falán nyert méltó elhelyezést.

Az emlékmű avatásáról és a koszorúzásról megjelent tudósítások:
https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/emlekmuvet-es-szobrot-avattak-az-aradi-vertanuk-tiszteletere-veszpremben-3113193/
https://www.vehir.hu/cikk/53126-uj-emlekmu-avatassal-emlekeztek-az-aradi-vertanukra-veszpremben

Utolsó frissítés:

2019.10.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges