Levéltárunk a Veszprémi Ünnepi Könyvhéten

Pákozdi Éva Szilvia levéltári főkönyvtáros
2024.07.03.
Az idei évben június 20. és 22. között került sor a Veszprémi Ünnepi Könyvhét megrendezésére, ahol levéltárunk ismét megnyitotta az Eötvös Károly Könyvtárral közös standját.

A kiadók és a könyvesboltok már csütörtökön délelőtt kínálták kiadványaikat az érdeklődőknek, az ünnepi megnyitó azonban délután 16 órakor volt. A város részéről Csik Richárd képviselő úr köszöntötte a megnyitón megjelenteket, míg a könyvhetet Gryllus Dániel nyitotta meg.

A megnyitó után közvetlenül levéltárunk legfrissebb kiadványának bemutatójára került sor. Bauer Marcell Veszprém vármegyei címereslevelek című munkáját a Heraldika Kiadóval közösen jelentettük meg Veszprém város, a Nemzeti Kulturális Alap és az Országgyűlés Hivatala támogatásával. A könyvbemutatón köszöntőt a város képviseletében Brányi Mária alpolgármester asszony mondott. A szerzővel Boross István igazgató úr és dr. Avar Anton, az MNL Országos Levéltára főlevéltárosa, a kötet lektora beszélgetett a könyv születéséről és témájáról, a nemesi címerekről, valamint általánosságban a heraldikáról. A szerző elmesélte, hogy az elmúlt 20-25 év során folytatott családtörténeti kutatásainak eredménye, vagy ha úgy tetszik hozadéka ez a vármegyei heraldikai kötet. A kötet lektora, Avar Anton pedig arról beszélt, hogy szinte sorozatnak tekinthető, hogy az utóbbi néhány évben több vármegyei levéltár saját megyére vonatkozóan nemesi címereslevelekről kiadványt jelentetett meg. Így tettek például a Zala, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei levéltárak. A Veszprém vármegyei kiadvány azonban a családi címerek mellett az egyes családok történetét is megosztja az olvasóval. Az igényes kiállítású kötet azonban csak a családi címereket közli, a címereslevelek teljes szövege és digitális másolata a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok online gyűjtőportálján, Az MNL címereslevelei adatbázisban érhető el (https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/cimereslevel-adatbazis).

A könyvbemutató után a szerzővel levéltárunk standjánál beszélgethettek tovább az érdeklődők.

 

Utolsó frissítés:

2024.07.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges