Könyvtári szolgáltatások másképp

2020.05.04.
A járvány helyzet miatt levéltárunk kutatószolgálata is bezárt mindannyiunk érdekében. Ezért úgy gondoltuk, hogy könyvtári szolgáltatásainkat az új helyzethez igazítjuk.

Elektronikus szolgáltatásunkról

A honlapunkról elérhető elektronikus katalógusunk (http://corvina.monguz.hu:8080/orlev.veml/CorvinaWeb?action=advancedsearchpage) folyamatosan bővül a már meglévő, de eddig csak cédulakatalógusban megtalálható bibliográfiai leírásokkal. Célunk az, hogy elsődlegesen az intézményünk által beszerzett friss szakirodalom legyen elektronikusan is elérhető. S bár tudjuk, hogy a régebbi szakirodalomban is rengeteg érdekes kiadvány található, azokról szívesen adunk tájékoztatást e-mailben. Elektronikus katalógusunk jelenleg 2009 és 2020 között beszerzett, teljes könyvtári állományt tartalmazza, feltöltése azonban folyamatos.
A feldolgozás során figyelünk arra, hogy a leírásra kerülő dokumentumnak van-e valamilyen elektronikus változata. Elektronikus változat alatt értjük a szabadon vagy korlátozással hozzáférhető teljes szöveget, könyvrészletet, tartalomjegyzéket és/vagy könyvismertetést/könyvkritikát.

Ezek a következő megnevezésekkel kerülnek a dokumentumok leírásába:

  • Full text - szabadon hozzáférhető, általában .pdf másolata a kiadványnak
  • Full text (korlátozott hozzáférés) – a teljes szöveg csak az MNL levéltáraiban megtekinthető
  • Digitalizált közzététel – a dokumentumot adatbázis formában tették szabadon hozzáférhetővé
  • Tartalom – csak a kiadvány tartalmát lehet elérni
  • Könyvismertetés – általában részletesebb és átfogó ismertetése/kritikája a műnek

 

Útmutató a katalógus használatához

A kereső felületen indított keresés eredményeit „Találati listá”-ban jeleníti meg a katalógus.

A találati sor végén található „Részletek” gombra kattintva, új ablakban jelenik meg a kötet teljes bibliográfiai leírása a példány adatokkal.


 

A leírás végén található az „Internet cím” (pirossal aláhúzva) mellett láthatjuk, hogy milyen jellegű digitális tartalom érhető el a dokumentumról. A szövegre (a példában „Full text”) kattintva új lapon megnyílik az elektronikus dokumentum (a példánk esetében a könyv teljes szövege pdf formátumban).
Ha a bibliográfiai leírásban az „Internet cím” mellett „Tartalom” szerepel, akkor értelemszerűen a kiadvány tartalomjegyzékének megtekintésére van lehetőség.Ha ez alapján jól beazonosítható részletre van csak szükség a kötetből,könyvtárosunkkal e-mailben egyeztetve, digitálisan meg tudjuk küldeni azt a jelen helyzetben is.Ehhez a példány adatoknál a Lelőhelyek között a Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárát kell keresni és mellette, a Jelzet oszlopban feltüntetett (a példában zöld színnel karikázott) raktári számot feljegyezni és megküldeni a könyvrészlet pontos hivatkozásával együtt.
Ugyancsak a bővebb tájékoztatás céljából került a tanulmánykötetek bibliográfiai leírásába a tartalmi feltárás. A kötetben megjelent tanulmányok felsorolását a leírás közepén, a „Megjegyzések” sorban találjuk.

 

Jó böngészést!
 

Utolsó frissítés:

2020.05.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges