Beszámoló a II. Veszprémi Levéltári Napról

2023.07.04.
2023. június 30-án került sor a II. Veszprémi Levéltári Nap megrendezésére, a helyszín a Laczkó Dezső Múzeum látványkönyvtára volt.

A levéltári nap három részből épült fel. Az I. szekció az Új kutatási eredmények – történeti előadások címet kapta. Négy szakmai előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Az I. szekció után egy könyvbemutató következett, majd a II. szekcióban, ami a Helytörténeti adatbázisok a veszprémi levéltárakban címet viselte, három előadás szólt a különböző helytörténeti adatbázisok bemutatásáról. A szakmai előadások után a Veszprémi Térképvándor sajtónyilvános bemutatóján vehettek részt vendégeink, majd egy vezetett várostörténeti sétán próbálhatták ki az érdeklődők a Veszprémi Térképvándor mobilapplikációt.

Az I. szekció első előadásában Nagy Balázs Vince főlevéltáros (MNL VEVL) Benkő Lajos veszprémi születésű hajóskapitány kalandos életét mutatta be egy különleges forrás segítségével, Benkő kapitány tengeri útjairól szüleinek írt levelezése alapján.

Második előadóként Karika Tímea levéltáros asszisztens (MNL VEVL) gróf Jankovich-Bésán Endréné életéről és munkásságáról beszélt, előadásában kiemelve a grófné személyes, szociális segítségnyújtás terén elvégzett kiemelkedő munkáját.

Hack Tamás segédlevéltáros (MNL VEVL) előadásában felvázolta a közlekedés történetének különböző szakaszait a kezdetektől napjainkig, majd a Győr – Balatoni műút építésének történeti hátterét mutatta be levéltári források alapján.

Az I. szekció utolsó előadója Varga Tibor levéltáros (Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár) Veszprémi keresztapák címmel, a veszprémi várban található épületek tulajdonosairól és az épületek névadóiról tartott előadást.

Az I. szekció előadásai után levéltárunk eddig még a szélesebb közönségnek be nem mutatott, a levéltári kiadványsorozat 43. kötetének  ismertetése következett. A Bagi Zoltán Péter és Szatlóczki Gábor szerkesztésében megjelent Források Veszprém kora újkori történetéhez 1538–1566 című forráskiadványt Bagi Zoltán Péter igazgató (Győr Megyei Jogú Város Levéltára) mutatta be és beszélt a könyv létrejöttének hátteréről.

A II. szekcióban helytörténeti adatbázisokról hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Nagy Szabolcs igazgatóhelyettes (MNL VEVL) Veszprém Város Történeti Forrásainak Digitális Tárát mutatta be. Négy veszprémi közgyűjtemény (MNL Veszprém Vármegyei Levéltára, Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Laczkó Dezső Múzeum) digitalizált anyagait az interneten teszik elérhetővé, hogy ezzel segítsék a tervezett Veszprém monográfia munkálatait.

Karlinszky Balázs igazgató (Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár) a Veszprém megyei templomok készülő adatbázisát ismertette. Az OTKA kutatási pályázat keretében épülő adatbázis a veszprémi római katolikus egyházmegye templomainak egységes szempontú leírásait tartalmazza, így az épületek és jellemzőik kereshetők és összehasonlíthatók lesznek.

Végül a szekció utolsó előadójaként Boross István igazgató (MNL VEVL) az EKF 2023 támogatásával megvalósuló Veszprémi Térképvándor projektről tartott előadást. Az előadó bemutatta a projekt ötletétől a megvalósításig bejárt utat és hogy mely levéltári források feldolgozása szükséges ahhoz, hogy Veszprém 1857–1947 közötti történeti magjának házait tartalmazó, térképalapú helytörténeti adatbázis jöhessen létre.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.07.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges