Angolok a Bakonyban (könyvbemutató: Dudar, Veszprém)

2019.06.11.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt Lencsés Gyula: Angolok a Bakonyban – Az Institute of Sociology 1937-es dudari falukutatásának története és dokumentumai című kötetének bemutatóira 2019. június 17-én (hétfő) 17.00 órára, a dudari Művelődési Házba (Dudar, Kossuth Lajos utca 2.), valamint 2019. június 18-án (kedd) 16.00 órára, az MTA VEAB székházába (Veszprém, Vár utca 37.).

Mindkét könyvbemutató alkalmával dr. Nagy Szabolcs, levéltárunk igazgatóhelyettese köszönti a hallgatóságot, és Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel.

1937 szeptemberében tíz napon át nemzetközi falukutatás zajlott Dudaron. A kutatócsoport tagjai a korszak legkiválóbb társadalomkutatói voltak: a londoni Institute of Sociology munkatársai Alexander Farquharson vezetésével, a berlini egyetemről Richard C. Thurnwald professzor és felesége Hilde, Willy Gierlich fiatal kölni szociológus, Herbert Bellmann, a Post- und Bildarchiv der deutschen Volskunde szerkesztője, és a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagjai (Tomori Viola néprajzos, Gáspár Zoltán, Reitzer Béla és László, Schöpflin Gyula, Móricz Virág Móricz Zsigmond lánya, Veress Sándor Bartók tanítványa és Ortutay Gyula). A tanulmányút és gyűjtés nagy sikerrel zárult, Thurnwald professzor előadást tartott róla a rádióban és úgy nyilatkozott, hogy egész Európában ez volt a legérdekesebb élménye. A gyűjtött anyagukat hazavitték, amelynek sorsáról 2013-ig semmit sem tudtunk. Lencsés György szegedi szociológusnak köszönhetjük, hogy egy angliai levéltárban felfedezte Farquharson dudari gyűjtésének 2000 oldalas hagyatékát. Könyvében ezt az értékes dudari dokumentációt dolgozza fel és helyezi el a hazai és nemzetközi kutatás kontextusában.

A kiadvány mindkét helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

A rendezvényeken kép- és hangfelvétel készülhet!

A könyvbemutatón készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/angolok_a_bakonyban_konyvbemutato_veab_veszprem

 

Utolsó frissítés:

2019.08.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges