"300 éve a Bakony szívében" című zirci kiállítás levéltárunkban

2019.09.24.
A Zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház 2018-ban 300 éve a Bakony szívében címmel nagyszabású kiállítást rendezett a Zirci Apátságban, melynek egy részletét 2019. szeptember 21. és 2020. január 31. között a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában is bemutatjuk.

A kiállítás alapjául szolgáló, a Zirci Ciszterci Apátság rendkívül gazdag archívumában fennmaradt dokumentumokat ma a Veszprém Megyei Levéltár őrzi. Az archívum történeti része a 18. század legelejétől egészen 1950-ig dokumentálja a ciszterci rend magyarországi történetét. A gazdasági levéltárban a középkor óta kitűnő gazdaságszervezőként ismert ciszterci rend magyarországi uradalmainak gazdasági vonatkozású dokumentumait őrizzük. Utóbbiak a ciszterci birtokokon élő családok történetének is szinte kimeríthetetlen forrását képezik.

Az eredeti kiállítás tablóit levéltárunk eredeti iratok bemutatásával egészíti ki.

A kiállítás 2019. szeptember 21-i, Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében történt megnyitójáról készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/300_eve_a_bakony_sziveben_cimu_zirci_kiallitas_megnyitoja_leveltarunkban

A Veszprém TV rendezvényről készült riportját megtekinthetik az alábbi linkre kattintva:
https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/orokseg-napok-a-leveltarban/?fbclid=IwAR1Z0iCxqMvgsQpmieyQZRJ-uEN0r7xKUaFZaC4F1_8gAhvUkKu4Ydcw46c

Utolsó frissítés:

2019.09.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges