SZAKMAI BESZÁMOLÓ │ MNL Vas Vármegyei Levéltár digitalizáló eszközök beszerzése

2023.02.27.

Pályázati azonosító: 204105/3500

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

az MNL Vas Vármegyei Levéltár számára számítástechnikai és digitalizálást szolgáló eszközök beszerzésére

 

Az MNL Vas Vármegyei Levéltára pályázati forrásokból évek óta szisztematikusan fejleszti digitalizáló kapacitását és eszközparkját. A Nyugat-Dunántúl területére vonatkozóan regionális feladatokat is ellátó digitalizáló műhely számos speciális eszközzel (könyvszkenner, térkép- és tervrajzszkenner) és tapasztalattal rendelkezik a digitalizálási tevékenység folytatására. Fotók és filmek szkennelésére kifejlesztett speciális berendezések ugyanakkor eddig még hiányoztak az eszközparkból, ezért e vizuális információhordozók feltárása, digitalizálása és digitális archiválása komoly akadályokba ütközött. A fényképek állományvédelmi szempontból kifejezetten sérülékeny dokumentumok, amelyek esetében a digitalizálás a leghatékonyabb alternatíva a képes információk megőrzésére, a kémiai reakciók okozta fokozatos pusztulásból bekövetkező információvesztés kiküszöbölésére. A pályázat fő célja az volt, hogy a digitalizáló műhely alkalmassá váljon a fotók és filmek magas színvonalon történő szkennelésére.

Az NKA támogatásának köszönhetően megvalósult fejlesztés komoly előrelépést eredményezett a digitalizálási munka minőségében. A megvásárolt eszközök: az Epson Perfection V850Pro fotószkenner, az ehhez kapcsolódó korszerű HP ProDesk 400 G7 SFF számítógép, továbbá a képek megtekintését és feldolgozását támogató nagy méretű és felbontású 27 colos HP monitor kiváló feltételeket teremt a színvonalas munkavégzéshez. Az új eszközök biztosítják a technikai hátteret a levéltárunk gyűjteményekben található több tízezres nagyságrendű papírkép, valamint negatív- és diafilm állomány digitalizálásához és közkinccsé tételéhez. Az elmúlt időszakban több száz felvételt, elsősorban családi anyagok fotógyűjteményeit, illetve egy szombathelyi nyomdaipari vállalat fotó- és negatív anyagát digitalizáltuk.

A beszerzések révén a műhely komoly profilbővülésen ment át, lényegesen emelkedett a szolgáltatási színvonal. Az új szkenner és a hozzá kapcsolt munkaállomás nem csupán az MNL Vas Vármegyei Levéltára igényeit szolgálják ki, hanem – regionális műhely mivoltából fakadóan – a környező további 3 MNL tagintézmény, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyék levéltári fotóanyagának feldolgozására is lehetőséget adnak.

Az eszközbeszerzésről készült írásos és képes beszámoló az intézmény honlapján, az alábbi linkeken érhető el:

https://mnl.gov.hu/mnl/vaml/hirek/szakmai_beszamolo_mnl_vas_varmegyei_leveltar_digitalizalo_eszkozok_beszerzese

 

 

 

 

 

Szombathely, 2023. február 22.

 

                                                                                                                 Dr. Melega Miklós

                                                                                                                         igazgató

 

Utolsó frissítés:

2023.08.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges