A MNL Vas Megyei Levéltára állományvédelmi műhelyének tevékenységéhez szükséges anyagok és eszközök beszerzése

Pályázati beszámoló
2017.10.26.
2016-ban a MNL Vas Megyei Levéltára állományvédelmi műhelyének tevékenységéhez szükséges anyagokra és eszközre pályáztunk az NKA-hoz. A pályázat indoklásában szereplő különféle dokumentumok restaurálásához az igényelt támogatást megkaptuk. Az elnyert összeg 300.000 Ft volt.

Pályázati azonosító: 204133/00254 Altéma kódszáma: 204133/273

 

A támogatás megítélését követően megvásároltuk és műhelyünkben használatba vettük a nagyítós asztali lámpát, amely jelentősen javította a munkavégzési körülményeket. Beszereztük és a konzerválási munkák során felhasználtuk a savmentes palliumot, japánpapírokat, vetexet, és filmoplastot.

A tervezett és elvégzett munka tekintetében az alábbiakat teljesítettük:

A 2016. évre előirányzott munkát mennyiségi tekintetben teljes egészében sikerült elvégeznünk. A konzervált iratok összetétele vonatkozásában az állományvédelmi terv mintegy 95%-ban valósult meg, ugyanis előre nem látható okok miatt a munkatervet az év 2. felében kis mértékben módosítanunk kellett. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a „Limbus” anyagának tervbe vett restaurálását egyelőre el kellett halasztani, egyrészt az idő közben előállt, soron kívül jelentkező sürgős állományvédelmi feladatok elvégzése miatt, másrészt a tervben szereplő összes többi munka jóval nagyobb mennyiségűnek bizonyult, mint azt előzőleg gondoltuk, és ez a többletfeladat a terv átütemezését tette szükségessé.

Az elkészült munkáról a fényképekkel illusztrált dokumentációt a honlapon megjelentetjük. A szakmai beszámolót a Hungaricana Közgyűjteményi Portálra feltöltöttük, a képernyőkép a csatolmányban található.

Szombathely, 2017. július 4.

Nagyné Kiss Izabella
főrestaurátor

 
 

Utolsó frissítés:

2018.03.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges