Jelenlegi hely

Nyíregyházi források Európa digitális kincsei között

2022.05.15.
A Magyar Nemzeti Levéltár 2018-ban csatlakozott az Európa Digitális Kincsei (European Digital Treasures) elnevezésű projekthez.
A Magyar Nemzeti Levéltár 2018-ban csatlakozott az Európa Digitális Kincsei (European Digital Treasures) elnevezésű projekthez, amelynek célja bepillantást nyújtani az európai levéltárakban őrzött  kulturális kincsekre. Az együttműködés vázát három fő kiállítási téma (Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig, Menekültek, migrációs áramlás és szolidaritás, Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU egyezményekig) képezi, amelyeken különböző transzmédia elemek segítségével mutatják be a levéltári gyűjteményekből kiválasztott dokumentumokat.  A projekt digitális tartalmaiba az alábbiakban tudnak betekinteni, az anyagok között egy magyar nyelvű prezentáció is megtekinthető.
 
Levéltárunk gyűjteményéből két iratot is kiválasztottak a digitális kiállításokra. Mindkét dokumentum Nyíregyháza város történetéhez kötődik. Az egyik Károlyi Ferenc telepítési pátense (1753) a város újratelepítésének alapdokumentuma, amellyel dél-alföldi szlovákul beszélő, evangélikus vallású,  szabad menetelű  jobbágyokat hívott földje benépesítésére. A másik irat a Csehszlovák Áttelepítési Bizottság egyik toborzó plakátja (1946), amelyen Szlovákia gyermekét tárt karokkal váró anyaként  jelenik meg. A szimbólum erőteljes megjelenítése a lakosságcserét megelőző csehszlovák agitáció egyik fő mondanivalójának, a szlovákok anyaországba való visszahívásának, a szlovák nemzet egyesítésének. Ez az illusztráció a lakosságcsere emblematikus jelképévé vált. A plakát nem egyedi, minthogy a csehszlovák toborzók több tízezer szóróanyagot juttattak el az ország területén élő szlovákokhoz, de ez a színes változata, amelyet levéltárunk őriz, ritkábban fordul elő.  
 
2022. május 5-én a Várkert Bazárban nyílt meg a projekthez kapcsolódó  Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás: A digitális kincsek feltárása  című kiállítás. A tárlatot a Norvég Nemzeti Levéltár munkatársai állították össze a projekt keretében virtuálisan összegyűjtött dokumentumokból. A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeinek gyűjteményeiből kiválasztott iratok közül néhány pedig eredetiben került kiállításra, köztük a mi őrizetünkben lévő szlovák toborzóplakát és néhány másik szlovák agitációs szórólap. A kiállítás augusztus 5-ig ingyenesen megtekinthető.

Utolsó frissítés:

2022.05.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges