Bemutatkozik a European Digital Treasures projekt

2020.01.20.
2018-ban a Magyar Nemzeti Levéltár egy olyan, 2022 őszéig tartó nemzetközi projekthez csatlakozott, mely a European Digital Treasures (Európa Digitális Kincsei) címet viseli. A kezdeményezés az Európai Unió Creative Europe Programme részfinanszírozásában valósul meg. Fő irányvonala a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása.

Ennek egyik első lépéseként a projekt nemzetközi konzorciuma három digitális, úgynevezett transzmédia kiállítást hoz létre, melyek igen széles témákkal foglalkoznak. A szakmai konzorcium tajai a portugál, a norvég, a máltai és a Magyar Nemzeti Levéltár, a Spanyol Levéltári igazgatóság, valamint az International Centre for Archival Research (ICARUS) és a Cork Institute of Technology.

  • az első kiállítás Európa kialakulását mutatja be, összeállításáért a Magyar Nemzeti Levéltár felel, a Máltai Nemzeti Levéltár támogatásával,
  • a második kiállítás a menekültek, európai migráció és szolidaritás témakörét járja körül, irányítója a Norvég Nemzeti Levéltár, az ICARUS támogatásával,
  • a harmadik kiállítás pedig európai felfedezéseket mutatja be, a Portugál Nemzeti Levéltár irányításával és a Spanyol Kulturális Minisztérium Levéltári Igazgatóságának támogatásával.

 

A kiállítások 2021-en indulnak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. Magyarországon az MNL Országos Levéltárának Bécsi kapu téri főépülete ad majd otthont a három kiállításnak, 2021 és 2022 nyara között. Természetesen mindhárom kiállítás Magyarországra érkezése előtt részletes híradással fogunk jelentkezni.

A projekt ezek mellett számos további tevékenységet is lefed, így például a transzmédia kiállításokhoz kapcsolt oktatási tevékenységeket, levéltári eseményeket, közönségtalálkozókat, applikációkat és online játékot is. Tehetséges designerek segítségével olyan levéltárhoz köthető termékeket is bemutatunk, melyek kapcsolódnak a projekthez és a levéltári világhoz.

 

Kérdőíves felmérés a European Digital Treasures (Európa Digitális Kincsei) projektben, az aktív idősek számára

 

A European Digital Treasures (Európa Digitális Kincsei) projekt keretén belül megfogalmazott célt, hogy újabb mód(ok)on egyengessük a levéltárak útját a 21. század kihívásai felé avval is támogatjuk, hogy kérdőíves konzultációra hívjuk a levéltárak egyik legaktívabb, leglelkesebb felhasználói rétegét, az ún. „ezüstgeneráció” (Silver Generation) tagjait.

Ezért összeállítottunk a 60 év feletti aktív nyugdíjas levéltárhasználók számára egy olyan kérdőívet, mely ennek a korosztálynak kutatási szokásait és igényeit szeretné feltérképezni, a Magyar Nemzeti Levéltárban és európai viszonylatban egyaránt. A kérdőívet a European Digital Treasures projekt nemzetközi konzorciumának minden levéltári résztvevője használja, így eredményei – melyeket hamarosan, még ezév elején összegzünk – reményeink szerint egy tágabb, európai(bb) spektrumot fednek majd le.

Kérjük ezért, hogy válaszolja meg az alábbi, 16 pontból álló kérdéssort. Véleménye hozzájárul a levéltári szolgáltatások színvonalának javításához és segíti a nagyközönség és a levéltárak közötti együttműködést a digitális korszakban.

https://www.surveymonkey.com/r/europadigitaliskincsei

Együttműködését és segítségét köszönjük!
 

A kezdeményezéssel kapcsolatos további részletek az alábbi oldalakon olvashatóak, angol nyelven:


A European Digital Treasures projekttel kapcsolatos híradásainkat nem csak honlapunkon, de közösségi médiás felületeinken – a Facebookon és az Instagramon – is közzétesszük, #eudigitaltreasures és #CreativeEurope hashtagek használatával.

Utolsó frissítés:

2020.04.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges