Újabb kiállításunk nyílt a Várkert Bazárban

Szerző: Fényes Erika
2022.05.06.
A Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás: A digitális kincsek feltárása című transzmédia kiállítás megnyitója a konzorciumi partnerek részvételével zajlott le 2022. május 5-én.

Spanyolország, Norvégia és Ausztria is képviseltette magát a Várkert Bazárban tartott eseményen, amely a száműzetéssel, a migrációval és a szolidaritással kapcsolatos iratokból válogató kiállítást nyitotta meg.  A tárlat a vizsgált témát, és a hozzá kapcsolódó események sorozatát 47 kulcsdokumentum segítségével mutatja be.

Az esemény házigazdájaként, a kiállítás-sorozatnak helyet biztosító Várkapitányság Nonprofit Zrt. képviseletében Kőrösi Gábor köszöntötte elsőként a vendégeket. Elmondta, hogy a most nyíló kiállítás témái olyan történelmi témákat dolgoznak fel, amelyekkel mi is nap mint nap szembesülünk, és olyan kihívásokat mutatnak be, melyekre sok ország vezetője keresi a jelenben is a legmegfelelőbb válaszokat. Ez a kiállítás talán közelebb vihet a megoldásokhoz, hiszen több száz év eseményeit, tapasztalatait tárja fel – tette hozzá az intézmény kommunikációs és marketingigazgatója.

Ez a kiállítás-sorozat a 2018-ban indult Európa Digitális Kincsei projekt egyik legfontosabb állomása – mondta el megnyitóbeszédében Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese. A négyéves nemzetközi program célja, hogy a levéltár iratokat a legváltozatosabb platfomokon, különböző digitális történetmesélési módok felhasználásával mutassa be. Az európai migráció történetének feltárása és minél szélesebb körben való megismertetése érdekében ezért a kiállítás alkotói arra törekedtek, hogy kitörjenek a hagyományos kiállítási sablonok keretei közül – tette hozzá.

A tárlatot megalkotó Norvég Nemzeti Levéltár képviseletében mondott beszédet Inga Bolstad, aki örömmel üdvözölte a kezdeményezést, melynek köszönhetően a résztvevő partnerek között szorosabb szakmai kapcsolat alakulhatott ki. Háláját fejezte ki, hogy intézménye dolgozhatta fel a témát, amely a legsúlyosabb emberi történeteket ismerteti: a menekültekét,  akiket otthonuk, hazájuk elhagyására kényszerítettek és idegenben kellett új otthont találniuk a maguk és a családjuk számára.

A tárlatot bemutató Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a dokumentumok három fő kategóriára, vagyis „pillérre” tagolódnak. Az első a munkával kapcsolatos migrációt veszi górcső alá, és olyan történeteket mesél el, amelyek együttesen foglalkoznak nemcsak az egyének és egyéncsoportok mozgásával, hanem a külföldről érkező szaktudás áramlásával is. A második pillér a háborúval kapcsolatos vándorlást vizsgálja, a harmadik pillér pedig a politikai felkelésekhez, forrongásokhoz és üldöztetéshez kapcsolódó emberi áldozatokat mutatja be. Számos dokumentum olyan tettekre világít rá, amelyek az emberi természet sötétebb oldalát tárják fel. Ugyanakkor más iratok olyan szempontokat is megmutatnak, amelyek reményt adnak. Hiszen az olyan kifejezések, mint az együttérzés, a tolerancia, az önzetlenség, a könyörület és a szolidaritás is helyet kapnak az itt kibontakozó történetekben - mondta el az igazgató.

Az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat második részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre:

• Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig

• Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás

• Európa kialakítása Nagy Károlytól az EU egyezményekig

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

 

A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

Az 2022. augusztus végéig ingyenesen megtekinthető kiállítás az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.

 

Fotók:
Lantos Zsuzsanna (MNL)

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges