Családtörténet kutató előadássorozat levéltárunkban

2023.08.31.

 

„Kik voltatok hát, és mi kik vagyunk?”

(Papp Árpád)

Az MNL Somogy Vármegyei Levéltára 2023 őszére ismét meghirdeti népszerű családtörténet kutató kurzusát. Szeretettel várjuk a téma iránt érdeklődő kezdő és gyakorlattal rendelkezőket!
Első alkalommal többek közt arról hallhatnak az érdeklődők, miért is érdemes belevágni a családfakutatásba, milyen érdekességekre derülhet fény e „függőséget okozó nyomozómunka” során? Az anyakönyvezés történetének ismertetésén túl, milyen információkra bukkanhatunk felmenőink kilétével kapcsolatban? Milyen momentumok, titkok kerülhetnek felszínre életükről? Rávilágítunk a családunkban fellelhető „kincsek” gyűjtésének, megőrzésének és azok továbbadásának fontosságára.
A második alkalom során ismertetjük az anyakönyvekben való böngészés, kutatás módszertanát, azok akadályait, valamint több, a feltárás során alkalmazható adatbázist mutatunk be a résztvevőknek. Terítékre kerülnek az amerikai kivándorlás és írott forrásainak kutatási lehetőségei is.
A harmadik alkalommal számos egyéb forrás és adatbázis kerül majd bemutatásra, melyek segítségével bővíthetjük, színesíthetjük az őseinkről fellelt képet. Ízelítőt kaphatunk többek közt külön a nemesek, a nemzetiségek, az 1848/1849-es szabadságharc forrásaiból, a dualizmus kori újoncállítási lajstromok és a családtörténet-kutatás 20. századi kiegészítő forrásaiból.
A sorozat zárásaként pedig a telekjegyzőkönyvek, a telekkönyvi betétek, a közjegyzői iratok, a témához hasznosítható egyéb forrástípusok, valamint az I. és a II. világháború áldozatairól szóló iratok, képek és adatbázisok kutatási lehetőségeit vesszük sorra. A hallgatóság végezetül betekintést nyerhet raktáraink világába is, ahol Somogy vármegye történetének írott forrásait rejtik a végtelennek tűnő dobozrengetegek.

 

A kurzus időpontjai, előadói és témái
 

2023. október 3., kedd 16.30–18.00
Jakab Georgina:
Bevezetés a családfakutatásba
A magyarországi anyakönyvezés története és jellemzői
 

2023. október 10., kedd 16.30–18.00
Jakab Georgina:
Az anyakönyvi kutatás módszertana
Adatbázisok a családkutatás jegyében
Az amerikai kivándorlás adatbázisai
 

2023. október 17., kedd 16.30–18.00
Jakab Georgina:
Nemesi családok és nemzetiségek kutatása
Polgár Tamás: Az 1848/1849-es szabadságharc és a 19. sz. második fele községi anyagainak vonatkozó forrásai
Dr. Lesz Éva: A dualizmus kori újoncállítási lajstromok
Kiss Norbert Péter: A családtörténet kutatás 20. századi kiegészítő forrásai: a holokauszt áldozatairól szóló irattípusok, a tanácsi időszak iratai, a régi honlapunk adatbázisai
 

2023. október 24., kedd 16.30–18.30
Nübl János
: Telekjegyzőkönyv, telekkönyvi betét, közjegyzői iratok
Récsei Balázs: A családfakutatáshoz hasznosítható néhány egyéb forrástípus
Jakab Georgina: Az I. és a II. világháború áldozatai kutatásának forrásai
Raktártúra Polgár Tamás levéltár-igazgató kalauzolásával

 

Az előadássorozat megfelelő jelentkezői létszám esetén indul.

Az előadássorozatra előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni az svl@mnl.gov.hu e-mail címen, illetve a 82/528-200-as telefonszámon Jakab Georginánál lehet.

Az előadásokon kép- és hangfelvétel készülhet.

 

Jakab Georgina

 

Utolsó frissítés:

2023.10.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges