Jelenlegi hely

Családtörténet kutató előadássorozat levéltárunkban

2023.08.31.

 

„Kik voltatok hát, és mi kik vagyunk?”

(Papp Árpád)

Az MNL Somogy Vármegyei Levéltára 2023 őszére ismét meghirdeti népszerű családtörténet kutató kurzusát. Szeretettel várjuk a téma iránt érdeklődő kezdő és gyakorlattal rendelkezőket!
Első alkalommal többek közt arról hallhatnak az érdeklődők, miért is érdemes belevágni a családfakutatásba, milyen érdekességekre derülhet fény e „függőséget okozó nyomozómunka” során? Az anyakönyvezés történetének ismertetésén túl, milyen információkra bukkanhatunk felmenőink kilétével kapcsolatban? Milyen momentumok, titkok kerülhetnek felszínre életükről? Rávilágítunk a családunkban fellelhető „kincsek” gyűjtésének, megőrzésének és azok továbbadásának fontosságára.
A második alkalom során ismertetjük az anyakönyvekben való böngészés, kutatás módszertanát, azok akadályait, valamint több, a feltárás során alkalmazható adatbázist mutatunk be a résztvevőknek. Terítékre kerülnek az amerikai kivándorlás és írott forrásainak kutatási lehetőségei is.
A harmadik alkalommal számos egyéb forrás és adatbázis kerül majd bemutatásra, melyek segítségével bővíthetjük, színesíthetjük az őseinkről fellelt képet. Ízelítőt kaphatunk többek közt külön a nemesek, a nemzetiségek, az 1848/1849-es szabadságharc forrásaiból, a dualizmus kori újoncállítási lajstromok és a családtörténet-kutatás 20. századi kiegészítő forrásaiból.
A sorozat zárásaként pedig a telekjegyzőkönyvek, a telekkönyvi betétek, a közjegyzői iratok, a témához hasznosítható egyéb forrástípusok, valamint az I. és a II. világháború áldozatairól szóló iratok, képek és adatbázisok kutatási lehetőségeit vesszük sorra. A hallgatóság végezetül betekintést nyerhet raktáraink világába is, ahol Somogy vármegye történetének írott forrásait rejtik a végtelennek tűnő dobozrengetegek.

 

A kurzus időpontjai, előadói és témái
 

2023. október 3., kedd 16.30–18.00
Jakab Georgina:
Bevezetés a családfakutatásba
A magyarországi anyakönyvezés története és jellemzői
 

2023. október 10., kedd 16.30–18.00
Jakab Georgina:
Az anyakönyvi kutatás módszertana
Adatbázisok a családkutatás jegyében
Az amerikai kivándorlás adatbázisai
 

2023. október 17., kedd 16.30–18.00
Jakab Georgina:
Nemesi családok és nemzetiségek kutatása
Polgár Tamás: Az 1848/1849-es szabadságharc és a 19. sz. második fele községi anyagainak vonatkozó forrásai
Dr. Lesz Éva: A dualizmus kori újoncállítási lajstromok
Kiss Norbert Péter: A családtörténet kutatás 20. századi kiegészítő forrásai: a holokauszt áldozatairól szóló irattípusok, a tanácsi időszak iratai, a régi honlapunk adatbázisai
 

2023. október 24., kedd 16.30–18.30
Nübl János
: Telekjegyzőkönyv, telekkönyvi betét, közjegyzői iratok
Récsei Balázs: A családfakutatáshoz hasznosítható néhány egyéb forrástípus
Jakab Georgina: Az I. és a II. világháború áldozatai kutatásának forrásai
Raktártúra Polgár Tamás levéltár-igazgató kalauzolásával

 

Az előadássorozat megfelelő jelentkezői létszám esetén indul.

Az előadássorozatra előzetes regisztráció szükséges. Jelentkezni az svl@mnl.gov.hu e-mail címen, illetve a 82/528-200-as telefonszámon Jakab Georginánál lehet.

Az előadásokon kép- és hangfelvétel készülhet.

 

Jakab Georgina

 

Utolsó frissítés:

2023.10.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges