Egy üzenet a múltból

2021.09.24.
A második világháború Magyarországot mind erkölcsileg, mind anyagilag maga alá gyűrte. Hazánkban a háború hatására nem maradt egyetlen ép közúti és vasúti híd sem. A vasúti pályákat feltépték, az elektromos vezetékeket leszaggatták, a pályaudvarokat, a postaépületeket lerombolták. Megszűnt a közlekedés, a hírközlés lehetősége. A háború után az ország újjáépítésének céljából a Honvédelmi Minisztérium a Közlekedési Minisztériummal karöltve vasút- és hídépítő, híradóvonal-építő és vasútbiztosító zászlóaljak felállítását rendelte el. Munkájuk a rendeltetésszerű feladatok ellátása mellett az aknamentesítésre, romeltakarításra, anyaggyűjtésre, út-, híd-, alagút- és vasút-helyreállításra terjedt ki. A levélíró maga is vasútbiztosítóként szolgált, ebben az időszakban ez kiemelt munkakörnek számított, ugyanis a közbiztonság fokozatos helyreállításáért feleltek. Feladataik közé tartoztak többek között a vasúti szállítmányok és műtárgyak őrzése, személyvonatok biztonsági ellenőrzése, a vonatfosztogatások megakadályozása. A közelmúltban levéltárunk gyűjteményében előkerült egy ritkaságnak számító levél 1945-ből, amely a Jászberényi hadifogolytáborban íródott, ahonnan az éppen szolgálatot teljesítő katona üzent Szentendrén élő feleségének és családjának.

Jászberényi hadifogolytábor

Jászberényt a 2. Ukrán front katonái foglalták el, a szovjetek 1944. november végétől létesítettek itt két hadifogolytábort (Öreg laktanyában vagy más néven páncélos laktanyában és a Méntelepen), amit összefoglaló néven a 2. Ukrán front 33. számú hadifogoly-gyűjtőtáboraként ismerünk. Főként a Budapest környékén és a budapesti harcokban hadifogságba esett és ugyanebben az időszakban a magukat önkét megadó magyar katonákat helyezték itt el, de a tábor lakói között sok volt az elfogott civil és az olyan személy, aki sohasem volt katona. Magyarországon négy nagy gyűjtőtábor volt, Gödöllő, Cegléd, Baja, Jászberény; ez utóbbi volt a legnagyobb.

 

Feladó: Jászberényi fogolytábor

             Hlattoj Károly

 

Címzett: Nagyságos

Hlattoj Károlyné úrasszonynak

Szentendre
Deák Ferenc utca 62.

 

Kedves Feleségem!
 

Kérem az Istent, hogy soraim a legjobb egészségben találjon. Én Jászberényi fogolytáborban vagyok jó [sic!] érzem magam, nincs semmi bajom. Reménylem, hogy nektek sincs. Ha tudsz, akkor gyere el és látogass meg. Különös kosztot ne hozzál, mert csak a kenyér a fontos. Hogy vagytok?
Üdvözlöm és csókol mindenkit a Mamáékat és a többi ismerősöket. Ha jösz [sic!] a Mamával gyere. Ölel és csókol benneteket és Kisfiamat.                                                                                                                 

Hlatky Károly honvéd

II. zászlóalj - 8. század vasútbiztosító

1945. június

 

A borítékon kétféle változatban szerepel a családnév Hlattoj és a Hlatki formában, a levél aláírásánál pedig a Hlatky névforma figyelhető meg.  

 

Jelzet: HU-MNL-PML-V-373-b-4083/1945 (Szentendre város polgármesterének iratai, 1945.)

Készítette: Pálfi Ádám

Utolsó frissítés:

2021.09.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges