Pedagógusoknak

Pedagógusoknak

Legyen szó akár tanulmányi kirándulásról, akár szakköri foglalkozásról, fakultációs gyakorlatról, a levéltár kapuja nyitva áll a tanulók előtt.

A levéltár-pedagógia a múzeumpedagógiához hasonlóan elsősorban gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő foglalkozás módszertana, mely az intézményi gyűjtemények sajátosságaira építve mutatja be egy adott téma/kiállítás anyagát. A legfontosabb eltérés azonban az, hogy a levéltárban írott forrásokra, egy-egy korszak, személy iratanyagára támaszkodva lehet mindezt bemutatni. A foglalkozások 90 és 120 percesek, melyek az adott korosztályhoz és képzéstípushoz igazodnak. Minden esetben a levéltár intézményének kialakulásával és feladatainak bemutatásával kezdődnek, majd egy, az általános iskolák felső tagozatának, illetve a középiskolások tananyagához (történelem, magyar, földrajz, német, latin stb.) illeszkedő témát járunk körül a kapcsolódó levéltári források kreatív módon történő feldolgozásával. Ebben a folyamatban fontos szerepe van a szaktanári előkészítésnek, melynek legfőbb feladata az érdeklődés felkeltése a ráhangolódás folyamatának elindítása, háttér ismeretek összegyűjtése.
A levéltár-pedagógia célja olyan komplex látásmód kialakítása, mellyel a fiatalok képessé válnak hitek és tévhitek megkülönböztetésére, egy adott információ (pl. fotó, hírek) objektív elemzésére, el tudnak helyezni egy vizsgált dokumentumot térben és időben.
A levéltár kincseinek, szellemi értékeinek megismerésével a diákok jobban megérthetik és sokkal inkább sajátjuknak érezhetik múltunkat és annak összefüggéseit.

 

Gyakorlati tudnivalók:

Elérhetőségek:
Magyar Nemzeti Levéltár, Szakmai Koordinációs Igazgatóság, Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály
1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.
E-mail: leveltarpedagogia@mnl.gov.hu; a tárgyba kérjük írják be: Levéltár-pedagógia;
Telefon: 06 1 225-2815; 06 1 225-2858, 06 70 198-8967

Akiket várunk: általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákjai
Létszámok: Csoportok jelentkezése esetén a minimum létszám 10 fő.
Osztályok esetén bontott csoportokkal dolgozunk egy csoport max. 15 fő lehet.
Egy időpontban egy osztályt, illetve két csoportot tudunk fogadni.
Árak: 10 főig személyenként 800 Ft/fő, 10 fő felett személyenként 500 Ft/fő