Pro Archivo Regni 2018

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.03.02.
Künstlerné Virág Éva a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztályának főlevéltárosa kapta idén a Pro Archivo Regni díjat. Az elismerést Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója adta át.

 

A rekordokat döntögető hideg idő ellenére derűs hangulatú esemény keretében került sor 2018. március 1-én a Pro Archivo Regni díj átadására. Március első napját a levéltár születésnapjának is szokták tekinteni, 1756-ban ugyanis ezen a napon adta ki gróf Batthyány Lajos nádor az Archivum Regni címet viselő instrukcióját Csintó Imrének, a levéltár másnap kinevezett első hivatalnokának. Erre emlékezve alapította meg a díjat 1995-ben Lakos János, az Országos Levéltár akkori főigazgatója. Az idei díjazott Künstlerné Virág Éva, a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztályának főlevéltárosa lett.

Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója beszédében a kitüntetett levéltári munkáját méltatta.

Künstlerné Virág Éva történelem–latin szakos középiskolai tanárként végzett Szegeden. A Magyar Országos Levéltárba 1991-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárból került. 1997-től tanácsos, 2008-tól pedig főtanácsos címet viselt.

A Magánlevéltárak és gyűjtemények főosztálya szerény, csendes, de meghatározó és megbízható húzóembere. Latin felsőfokú nyelvtudása pótolhatatlan. 1995–2011 között gyakorlatilag egyedül gondozta a Családi levéltárakat (egy időben a Károlyi család levéltárát is ideértve), amelyekben a nagyobb családi levéltárakon kívül, mint pl. az Esterházy hercegi és grófi, Festetich, Batthyány, Csáky, Széchenyi, stb. számtalan kisebb levéltár és fond található. A mintegy 3000 iratfolyóméter anyag rendkívül széles körű ismeretet követel. A kolléganőnek a magas színvonalú és meglehetősen nagyszámú családtörténeti tájékoztatáson túl a hagyományos levéltári feladatokra is marad ideje, amit az évek alatt készített számtalan jegyzék is bizonyít. A családi levéltárak iratanyagát a főosztály munkatársai közül ő ismeri a legjobban, a kutatók tájékoztatásában szaktudása kiemelkedik. Az utóbbi években sikeresen nyitott a közművelődés felé, lehetővé téve, hogy a nagyközönséget is érdeklő levéltári anyagot szélesebb körben is ismertté tegyük.

Mindemellett számos nagy jelentőségű szakmai eredmény is köthető nevéhez. Ezek közül meg kell említeni a Batthyány missilisek adatbázisát, mely 2000–2005 között készült el. A Batthyány missiles (P 1314) a levéltár legnagyobb levélgyűjteménye, ennek 16–17. századi része (No. 1–55060.), az ami feldolgozásra került. Nemcsak gazdaság- és művelődéstörténet szempontjából kiemelkedő jelentőségű irategyüttes, hanem köztörténeti vonatkozása is jelentős. Az iratok egyenkénti átnézésével és feldolgozásával a kolléganő olyan adatbázist (összesen 58286 rekord) készített, amiben a kutatók számos szempont alapján tudnak keresni, nagymértékben megkönnyítve ezzel a történeti kutatást. Jelentős eredménynek számít, hogy Künstlerné Virág Éva munkája nyomán megjelenhetett Szatmár vármegye közgyűlési jegyzőkönyveinek regesztái. 1635–1640. II/2. c. kötet 1997-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Kiadványai II. sorozatának (Közlemények) 12. köteteként. Rendszeresen ír családtörténeti témájú könyvismertetéseket a Turul folyóiratba.

Künstlerné Virág Éva mind képességei, mind szorgalma, mind teljesítménye, mind pedig a munkához való hozzáállása révén méltó érdemelte ki a Pro Archivo Regni díjat.

A köszöntő után a díjazott latin nyelven köszönte meg a kitüntetést, megköszönve mindenkinek a megtiszteltetést.

 

A díj kiosztása után került sor a levéltári címadományozásokra is.

Dr. Szabó Csaba hangsúlyozta, hogy a címadományozásokra idén is több javaslat érkezett, mint amennyit el tudott fogadni. Ez is jelzi a levéltári munka magas szakmai minőségét és az itt dolgozók elkötelezettségét. 

Főlevéltárosi címet nyertek az alábbi kollégáink:

Ásványi Szabolcs, Avar Anton, Berényiné Kovács Gyöngyi, Kiss Péter Tamás, Schmidt Anikó, Völgyesi Zoltán, Weinacht Tamás

 

Főtanácsosi címet nyertek az alábbi kollégáink:

Baráth-Sipos Ágnes, Kalmár János, Klettner Csilla, Kulcsár Krisztina, Laczlavik György

 

Főmunkatársi címet nyertek az alábbi kollégáink:

Bodócs Erzsébet, Horváth Éva

 

Tanácsosi címet nyertek az alábbi kollégáink:

Fiziker Róbert, Garadnai Zoltán, Nagy Szabolcs, Ruska Lívia, Záros Zsolt Béla

 

Munkatársi címet nyertek az alábbi kollégáink:

Demeczky János, Fenyvesi Andrea, Sulyokné Matus Ágnes, Szepessy Ágnes

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára nevében mindannyiuknak gratulálunk az újonnan elnyert címhez!

 
Fotók: Czikkelyné Nagy Erika, Varga Máté (MNL OL)

Utolsó frissítés:

2018.03.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges