Múzeumok Majálisa 2017

2017.05.10.
A Magyar Nemzeti Levéltár ismét bemutatkozik a Múzeumok Majálisán. Az immár 22. alkalommal megrendezett eseményen a hazai közgyűjtemények ismeretterjesztő programokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket.

Közel százhúsz, fővárosi és vidéki közgyűjtemény „települ ki” a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe, köztük a Magyar Nemzeti Levéltár is. Közművelődési programjaink népszerűsítésével, levéltári kiadványaink árusításával, levéltári kutatásokhoz kapcsolódó információadással és gyerekprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

A Levéltár saját pavilonja mellett könyvbemutatóval és előadással is készül:

 

Könyvbemutató - Szepesiné Simon Éva és Schmidt Anikó: Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében (Arşiv Belgelerine Göre  Osmanlı’dan Günümüze Türk-Macar İliskileri)
Május 21. 15 és 16 óra között
Pagoda sátor

2016-ban, Szülejmán szultán (1520–1566) és a szigetvári hősök halálának 450. évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Nemzeti Levéltár közös gondozásában egy forráskiadvány készült. A kötet Isztambulban jelent meg. A kiadvány mintegy 162 dokumentumon keresztül mutatja be a két nép közös történelmét a középkori kezdetektől egészen a huszadik századig. A forrásokról képeket, török és magyar fordítást, és az értelmezést segítő lábjegyzeteket is közlünk. Így többek között a kiadványban szerepel a nemrégiben megtalált Szülejmán szultán sírhelyének egyetlen fennmaradt tervrajza, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár őriz. A kiadványhoz CD melléklet is kapcsolódik, mely segítségével az olvasó számítógépén is tanulmányozhatja a forrásokat.

Utolsó frissítés:

2017.05.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges