Mentés eredetiben – Restaurálási és állományvédelmi konferencia

2017.09.25.
Kulturális örökségünk megőrzése érdekében a restaurátorok azon dolgoznak, hogy az eredeti anyagokat, értékeket megmentsék és még hosszú időre megőrizve kutathatóvá, egyúttal kiállíthatóvá tegyék.

Az Országos Levéltárban az 1956-os harci események miatt keletkezett tűz- és mechanikai károsodás felhívta a figyelmet a dokumentumok állagmegóvásának fontosságára. A tűztől, víztől, repeszektől károsult iratok szakszerű kezelése lehetővé tette az értékes iratanyag nagy részének megmentését.

A károk érdemi felmérése és a restaurálás előkészítése 1957-ben kezdődött meg nemzetközi minták alapján. Az eltelt 60 év alatt a gyakorlati tapasztalatok átadása, a szakmai oktatás létrejötte és a szélesebb körű, nemzetközi szemléletmód által számos változás történt a restaurálási mechanizmusban és a reprográfia is új irányt vett a technikai újítások mentén.

2017. október 9-én egynapos konferenciát tartunk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, ahol az állományvédelem különböző területeiről szóló előadásokkal ismertetjük a restaurálási tevékenységek fontos szerepét és sokszínűségét.

Várjuk mindazokat, akik a téma iránt érdeklődnek és szeretnének többet megtudni erről az összetett háttérismereteket igénylő munkáról.

Regisztrációját kérjük az alábbi linken jelezze október 2-ig: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf53QsfOlpj6K2gOLaxa5-Wcgdn9xs-bP7obj4l42KuttVXbA/viewform

 

Utolsó frissítés:

2017.10.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges