Magyar levéltári dokumentumok az Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra levéltári projekt honlapján

2017.02.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára társult partnerként 2014 óta részt vesz az Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra (European Holocaust Research Infrastructure, EHRI) nemzetközi levéltári projekt munkájában.

Az EHRI legfőbb célkitűzése egy olyan soknyelvű online adatbázis létrehozása, amely magában foglalja a holokauszttal és előzményeivel kapcsolatos, 1933 és 1945 között keletkezett valamennyi levéltári dokumentumot. A 2010 óta épülő központi adatbázis, az EHRI Portal jelenleg 57 ország közel 2000 levéltárának és más közgyűjteményének adatait tartalmazza. Eddig a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjteményéből 83 fond és állag angol nyelvű leírását tettük közzé a portálon. Az EHRI projekt a levéltári források feltárása és leírása mellett számos más szakmai programot is elindított, beleértve műhelykonferenciák, nyári egyetemek, oktatási programok szervezését valamint az intézményi és kutatói kapcsolatok erősítését.


 

2017. január és március között intézményünk főlevéltárosa, Csősz László szerkeszti az EHRI Document Blog című oldalát. A Document Blog levéltárosok és történészek közös kísérleti vállalkozása, amely új technológiák és informatikai eszközök segítségével egyedülálló módon mutat be levéltári dokumentumokat és irategyütteseket. Az első blog poszt Csősz László és Csonka Laura levéltárosok munkája. Mikrotörténelmi nézőpontból elemzi azokat az eseményeket, amelyek a főváros budai oldalán történtek a pesti gettók felszabadításával egy időben. Nyilas fegyveresek 1945. január 12-19 között három zsidó kórház betegeit és dolgozóit gyilkolták le. A blog interaktív módon, sokféle forrástípust kombinálva ad minden eddiginél részletesebb és sokrétűbb képet a történtekről. Az olvasót négy közgyűjteményből származó annotált levéltári dokumentumok mellett történelmi térkép, idővonal, fotók, filmrészlet és közérthető történészi narráció segíti. A blog a WordPress webszerkesztő program és az Omeka Neatline alkalmazás segítségével készült.

László Csősz - Laura Csonka,

"Murdered on the Verge of Survival: Massacres in the Last Days of the Siege of Budapest, 1945"

Utolsó frissítés:

2017.03.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges