A Magyar Nemzeti Levéltár újabb dokumentumai az Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra projekt levéltári blogján

2017.07.20.
Az EHRI Document Blog levéltárosok és történészek közös kísérleti vállalkozása, amely új technológiák és informatikai eszközök segítségével komplex és interaktív módon mutat be levéltári dokumentumokat.

A most megjelent blogbejegyzés egy korábbi anyaghoz kapcsolódva elemzi azokat az eseményeket, amelyek a főváros budai oldalán történtek a pesti gettók felszabadításával egy időben. Nyilas fegyveresek 1945. január 12-19 között három zsidó kórház betegeit és dolgozóit gyilkolták le. Az első rész (Murdered on the Verge of Survival: Massacres in the Last Days of the Siege of Budapest, 1945) az eseményeket a túlélők és szemtanúk nézőpontjából vizsgálta. A most megjelent második rész (Murdered on the Verge of Survival: Massacres in the Last Days of the Siege of Budapest, 1945 Part II) az elkövetők szociológiai profiljának, motivációinak bemutatása, elsősorban az Országos Levéltárban található nyilaskeresztes pártiratok alapján.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára társult partnerként 2014 óta vesz részt az Európai Holokauszt-kutatási Infrastruktúra (European Holocaust Research Infrastructure, EHRI) nemzetközi levéltári projekt munkájában. Az EHRI legfőbb célkitűzése egy olyan soknyelvű, online adatbázis létrehozása, amely magában foglalja a holokauszttal és előzményeivel kapcsolatos, 1933 és 1945 között keletkezett valamennyi levéltári dokumentumot. A 2010 óta épülő központi adatbázis, az EHRI Portal jelenleg 57 ország közel 2000 levéltárának és más közgyűjteményének adatait tartalmazza. Eddig a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjteményéből 83 fond és állag angol nyelvű leírását tettük közzé a portálon. Az EHRI projekt a levéltári források feltárása és leírása mellett számos más szakmai programot is elindított, beleértve műhelykonferenciák, nyári egyetemek, oktatási programok szervezését, valamint az intézményi és kutatói kapcsolatok erősítését.

Utolsó frissítés:

2017.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges