Hazakerül Magyarországra a Horthy család hagyatéka

Szerző: Borsodi Attila
2023.12.01.
Jelképesen hazatért Magyarországra, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába a Horthy család tekintélyes hagyatéka, amely fizikailag várhatóan december második felében érkezik a Bécsi kapu téri palotába. A dokumentumok várhatóan a következő év első negyedévében lesznek elérhetőek a kutatók számára.

Ünnepélyes keretek között november 30-án, csütörtökön délután jelképesen a Magyar Nemzeti Levéltárba (MNL) került a Horthy család hagyatéka, amelyet a néhai kormányzó, Horthy Miklós unokája, Horthy István Sharif és dédunokája, Horthy Stewart Miklós adtak át. A Bécsi kapu téri palota kiállító- és konferenciatermében megtartott eseményen köszöntőt mondott Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a néhai Horthy Miklós személye mind a mai napig megosztó, a történészek eltérő módon ítélték és ítélik meg a kormányzó tevékenységét. – A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában azonban 90 kilométernyi iratanyagot őrzünk. Mi megőrizzük igazságos Hunyadi Mátyás iratanyagait, és nagyon boldogok vagyunk, ha a hagyatékából akár egyetlen egy oklevél előkerül. Ha erről tudomást szerzünk, akkor „levadásszuk”, és az antikváriumból vagy bárhonnan megpróbáljuk megvásárolni. S ugyanígy megőrizzük Kádár János vagy Rákosi Mátyás iratanyagait is. Ezek az anyagok a magyar nemzet iratai, a történelmünk szerves részét képezik. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy puzzle-t, amiből, ha hiányoznak kis részecskék, akkor nem teljes a kép – hangsúlyozta Szabó Csaba. Hozzátette: eddig nem volt teljes a kép, Horthy Miklós hagyatéka hiányzott belőle.
 

Megérteni a múltat

Horthy István Sharif beszédében arra mutatott rá, hogy a mostani hagyatékátadó ünnepség tíz év munkájának a gyümölcse, amelyben önmaga mellett a fia, Horthy Stewart Miklós és Bern Andrea történész, az irathagyaték gondozója közreműködtek. – S természetesen ez az ünnepség betetőzése édesanyám (Edelsheim-Gyulai Ilona – a szerk.) életművének is. Két eseményt is ünneplünk ma, egyrészt azt, hogy végleges és méltó helyre kerülnek az édesanyám, Horthy Istvánné által megőrzött levelek, fényképek és dokumentumok, amelyeket halála előtt rám hagyott – fejtette ki Horthy István Sharif. Hozzátette: emellett egy tekintélyes vastagságú könyvet is bemutatnak ma ünnepélyesen. A néhai kormányzó unokája kiemelte: a Magyarországra hazatérő Horthy hagyaték a múltról, de a jövőnek szól, és fontos részleteket segíthet megérteni. Ezek pedig elvezethetnek oda, hogy a társadalmi feszültségek, múltban szerzett traumák feloldódjanak és enyhüljenek.

Horthy Stewart Miklós beszédében visszaemlékezett a nagymamájára, aki szavai szerint „nem sok mindentől félt, ez az erő tette lehetővé számára, hogy szeresse az embereket, és kiálljon másokért. Mindig vidám volt és játékos, és mindenekfelett nyílt és őszinte, amikor emberekkel foglalkozott.” – Az őszintesége könnyítette meg számunkra, hogy mindenét átadjuk. Természetesen nem volt tökéletes ember, de olyan időkben, amikor az igazság könnyen elveszik a hamis tökéletesség látszata alatt, néha nem árt az alázat. Lehetőséget adni másoknak, hogy feltárják maguknak az igazságot – fogalmazott Horthy Stewart Miklós, aki köszöntője közben átadta Tomka Gábornak, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettesének a nagymamája, Edelsheim-Gyulai Ilona (Horthy István kormányzóhelyettes özvegye) mennyasszonyi ruháját.
 

Nagy utat tett meg a hagyaték

Bern Andrea köszöntőjében örömét fejezte ki azért, hogy a Horthy család dokumentumai méltó és végleges helyükre kerülnek. A Horthy hagyaték múltja és dokumentumai kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a család 1914 és 1994 között számos alkalommal költözött, többször országot is váltva. Emlékeztetett arra, hogy amikor a néhai kormányzó felesége 1959-ben meghalt, az irat hagyatékot a menyük örökölte. Horthy Istvánné 1955 és 2008 között három alkalommal költözött Portugálián belül, majd miután a második férje elhunyt, Dél-Angliában telepedett le, és fia szomszédságában lakott haláláig, 2013-ig. – A hagyaték dokumentumai, keletkezési idejüktől függően, végig utazták a költözési sor egy-egy szakaszát vagy teljes egészét – tette hozzá.

Tomka Gábornak beszédében megköszönte a Horthy családnak Edelsheim-Gyulai Ilona (Horthy István kormányzóhelyettes özvegye) Magyar Nemzeti Múzeumnak felajánlott mennyasszonyi ruháját. Szavai szerint ezzel a Horthy család egy régi hagyományt élesztett újra és vitt tovább, hiszen arisztokrata családok, közrendűek és polgárok a múltban sokszor ajánlották fel gyűjteményüket a múzeumnak, és adományaikkal gyarapították az intézményt. A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese ígéretet tett arra, hogy a most átvett menyasszonyi ruha méltó helyre kerül az intézményben.
 

Gazdag anyagot ölel fel a kötet

Az ünnepségen Bern Andrea bemutatta az Open Books gondozásában megjelenő A Horthy család hagyatéka 1914-1994 című kötetet. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Horthy család eddig sohasem publikált dokumentumainak megjelentetése igazi szenzáció, ezek először láttak nyomtatásban napvilágot. A hagyaték annak köszönhetően maradt fenn, hogy Horthy Istvánné, a fiatalon elhunyt kormányzóhelyettes özvegye hosszú élete végéig megőrizte családja iratait, amelyek számot tarthatnak mind a szakma, mind a széles közönség érdeklődésére.

A bemutatott kötetben megtalálhatók többek között: Horthy Miklós és Horthy Miklósné első világháború alatt egymásnak címzett levelei, a Horthy család tagjainak üzenetváltásai, Horthy Istvánné második világháború alatt vezetett naplói, a volt kormányzó és Kállay Miklós egykori miniszterelnök emigrációs levelezésének dokumentumai, Horthy Jenő – a kormányzó öccse – emlékiratai és élete utolsó éveiben vezetett naplójának bejegyzései, valamint John Flournoy Montgomery nyugalmazott amerikai diplomata küldeményei. Először olvasható nyomtatásban Horthy Istvánné mintegy öt évtizeden átívelő levelezése lánykori barátnőjével, Apponyi Geraldine-nal, aki 1938-ban I. Zogu albán királlyal kötött házasságot. A közölt dokumentumokból nem csupán számos nagypolitikai esemény tárul fel az olvasó számára a kormányzócsalád tagjainak perspektívájából, de bepillantást nyerhetünk a huszadik századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjának hétköznapjaiba is: az őt foglalkoztató kisebb-nagyobb gondokba, emberi viszonyaiba és az érzéseibe.
 

Másfélévszázados emlékek

A könyvbemutató után a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Szabó Csaba átvette az adományozóktól, Horthy István Shariftól és Horthy Stewart Miklóstól, a Horthy-család hagyatékát összefoglaló katalógust. A Horthy család dokumentumai az elmúlt másfél évszázad során négy országban 18 alkalommal költöztek, most végre méltó helyükre, a Magyar Nemzeti Levéltárba kerülnek. A hagyaték 7667 dokumentumot, mintegy 40 ezer oldalt tartalmaz, amelyek közül a legkorábbi 1863-ban, a legkésőbbiek 2013-ban keletkeztek. Az iratok az Egyesült Királyságból érkeznek Magyarországra, és várhatóan 2023 decemberében kerülnek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának épületébe.


Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL OL)
 
 

 

Utolsó frissítés:

2023.12.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges