Egyszerűsödik a kikérés folyamata: Online kikérés a Magyar Nemzeti Levéltárban országszerte

2022.12.02.
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023 JANUÁRTÓL a Magyar Nemzeti Levéltár iratai EGYSÉGESEN ELEKTRONIKUS módon kérhetők ki a kutatótermi kutatáshoz. Kulcsfontosságú számunkra, hogy kényelmi szolgáltatásaink országszerte elérhetők legyenek minden kutatónk számára, ezért mind az Országos Levéltár, mind a tagintézmények iratainak a kutatására egyformán, elektronikusan adható le kérés.

A 2023-as évben bármely, a Magyar Nemzeti Levéltárba beiratkozott kutatónk számára lehetővé válik a kérések leadása az elektronikus rendszerünkön keresztül. Bízunk benne, hogy a szolgáltatás segítségével nemcsak könnyebbé és gyorsabbá, hanem pontosabbá és átláthatóbbá is válik a kikérés folyamata. Kutatóink egyfelől saját kutatói fiókjukban nyomon követhetik kéréseik státuszát - vagyis azt, hogy a kikért anyag mikor érkezik meg a kutatóterembe -, másfelől a levéltár elektronikus nyilvántartási rendszerének segítségével pontosan arra az anyagra adhatják le a kérésüket, amelyre szükségük van.

A BEIRATKOZÁS ÉS AZ ONLINE KIKÉRÉS MENETE 2023-TÓL

Kutatóink a 2023-as évre vonatkozóan, JANUÁR 9-TŐL az Elektronikus Levéltári Portálon (www.eleveltar.hu) keresztül kezdhetik meg beiratkozásukat. A beiratkozások feldolgozását folyamatosan végezzük, a sikeres beiratkozásról értesítést küldünk a regisztráció során megadott e-mail címre.

Az év eleji beiratkozás időszakában, amely 2023. január 9-én indul, kérjük szíves türelmüket.

Az érvényes beiratkozással és aktív felhasználói fiókkal rendelkező kutatóink a kérések leadását azonnal megkezdhetik az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül. A Magyar Nemzeti Levéltár kutatótermeinek első nyitvatartási napja: 2023. január 16.

Oktatóvideóink segítséget nyújtanak az e-beiratkozáshoz, a beiratkozás megújításához és a kikérés folyamatához könnyen érthető módon, példákkal bemutatva azokat.

Oktatóvideóink elérhetőségei:

E-beiratkozás és beiratkozás megújítása: https://mnl.gov.hu/e_beiratkozas

E-kikérés: https://mnl.gov.hu/e_kikeres

Az e-kikérés bevezetésével kapcsolatos kérdéseiket, visszajelzéseiket várjuk a Magyar Nemzeti Levéltár kutatószolgálatain:

Országos Levéltár (budapesti kutatótermek): https://mnl.gov.hu/mnl/ol/kutatotermek

Megyei Levéltárak: https://mnl.gov.hu/tagintezmenyek

 

Top tippjeink az online kérésekhez:

1. Oktatóvideóink segítséget nyújtanak az e-beiratkozáshoz, a beiratkozás megújításához és a kikérés folyamatához könnyen érthetően, példákkal bemutatva azokat.
Oktatóvideóink elérhetőségei: https://mnl.gov.hu/e_beiratkozas és https://mnl.gov.hu/e_kikeres

2. Az e-kikérés bevezetésével kapcsolatban folyamatos tájékoztatást adunk a honlapon és a Facebook-oldalainkon, emellett felmerülő kérdéseiket, visszajelzéseiket várjuk a Magyar Nemzeti Levéltár kutatószolgálatain.

3. Az online leadott kéréseket is elő szükséges készíteni kutatásra, így az átlagos várakozási idő három nap, amíg az iratanyagok a kutatóterembe érkeznek.

 

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges