2017: Legnépszerűbb cikkeink és programjaink

2018.01.05.
Eltelt egy újabb mozgalmas év, tele konferenciákkal, könyvbemutatókkal, kiállításokkal és izgalmas cikkekkel. Az új év első hetében összegyűjtöttük 2017 legnépszerűbb írásait és rendezvényeit.

Idén is szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, önkénteseinknek, kutatóinknak, olvasóinknak és látogatóinknak, határon innen és túl.

Fontos számunkra, hogy mindennapi munkánkon túl, a nagyközönség számára is elérhetővé és átélhetővé tegyük az általunk őrzött, páratlan kulturális örökséget. 2017-ben összesen 53 rendezvényünkre több mint 12.000 látogató volt kíváncsi idén, a közösségi média oldalainkon (MNL Facebook, MNL OL Facebook, MNL Instagram) pedig összesen 12.400-an követnek minket.

2018-ban hasonló színvonalon szeretnénk folytatni munkánkat. Reméljük, hogy az idei évben is sokan ellátogatnak majd kiállításainkra, rendezvényeinkre, levéltár-pedagógiai programjainkra és továbbra is nyomon követik legfrissebb kutatási eredményeinket, híreinket.

 

2017 legolvasottabb cikkei a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára oldalán

 

1. Szerényi Ildikó: Online kutatható katonaállítási lajstromok

 

2. Schmidt Anikó: Az oszmán fényképészet hajnalán – A Festeticsek Abdullah-albuma

A Festeticsek Abdullah-albuma

 

3. Magyar szenzáció Hellászban: Egy levéltári fotó különös története

 

4. Soós István: Mária Terézia és a Pragmatica Sanctio

 

5. Dr. habil. Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár új főigazgatója

 

6. Kovács Tamás: Egy mindent látó rendszer: Iratok a Külföldieket Ellenőrző Központi Hatóság történetéhez

Iratok a Külföldieket Ellenőrző Központi Hatóság történetéhez

 

7. Sölch Miklós: A párbajra hívó levél

 

8. Fiziker Róbert: A Justice for Hungary utolsó útja

 

9. Avar Anton: „Zárt sisakon s pajzson kézbe’ kivont kardú / Nagyfalusi Arany, szalontai hajdú” – A nagyfalusi Arany család címereslevele és nemességvitató pere

A nagyfalusi Arany család címereslevele és nemességvitató pere

 

10. Schmidt Anikó – L. Balogh Béni: „Nem hódító, hanem rabló hadjárat” – Meisel József brassói apátplébános 1916-os naplója

Meisel József brassói apátplébános 1916-os naplója

 

Top 3 archív cikkünk:

 

1. Rácz György: Hunyadi László kivégzése (Megjelenés dátuma: 2014.01.23.)

 

2. Völgyesi Zoltán: Doberdó, Isonzó és az olasz front száz éves csatái (Megjelenés dátuma: 2015.07.28.)

 

3. H. Németh István: Az egri vár védői, 1552 – Gárdonyi–emlékév (Megjelenés dátuma: 2014.01.15.)

GÁRDONYI-EMLÉKÉV

 

Az ArchívNet legnépszerűbb cikkei 2017-ben

 

Az egykori Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni. A 2016-ban megújult folyóirat tavalyi legnépszerűbb cikkeit is összegyűjtöttük:

 

1. Ungváry Krisztián–Meruk József: Alapi Gyula ismeretlen levele Rákosi Mátyáshoz

"2016 folyamán egy váratlan lehetőségnek köszönhetően Ungváry Krisztián birtokába került mintegy 250, Rákosi Mátyáshoz köthető irat. Ezek elsősorban Rákosi kimenő leveleinek másolatait és bejövő leveleit tartalmazzák. Néhány kivételtől eltekintve az iratok keletkezési ideje 1957 és 1970 közötti. A dokumentumok jelentős része mindeddig ismeretlen részletekkel gazdagítja a Rákosi-rendszerről és annak névadójáról alkotott képet. Az alábbiakban ennek az irategyüttesnek egy érdekes darabját tesszük közzé."

 

2. Balogh János Mátyás: A megkerült irattár – Magyar állampolgárok és érdekvédelmük Sanghajban a 20. század első felében

"Sanghaji magyar kalandorok Rejtő Jenőt megidéző világáról, ismeretlen körülmények között eltűnt majd megkerült konzulátusi irattárról, a két világháború közötti sanghaji magyar érdekvédelemről lesz szó az alábbi írásban. A rövid közigazgatás- és diplomáciatörténeti bevezető, majd az ezt követő „irattártörténeti” rész után egy bizonyos Bognár Árpád sanghaji ügyein keresztül illusztrálom az ottani magyar érdekvédelem különböző államok és szervek útján való működését, valamint a sanghaji/dél-kínai kicsiny magyar kolónia tarkaságát. Végül két különös fotósorozatot teszek közzé, elsőként a Bognár-hagyatékból megmaradt gyűjteményt, majd ezt követően egy fényképsorozatot Vulcsik Anna irgalmas nővér hangcsou-i (hangzhou-i) kórházi munkájáról."

 

3. Molnár D. Erzsébet: „Az egész háború nem kívánt községünkből annyi életáldozatot, mint a szolyvai fogolytábor” – A málenkij robot kárpátaljai vonatkozásai

„Majdnem 200 ref.[ormátus] férfit vittek el a szolyvai kaszárnyában alakított fogolytáborba. Közülük egy már Nagyberegen összeesett, és halva hozták haza. Ezt a testvérünket a nagyberegi állomásparancsnok szigorú utasítására minden tisztesség és harangszó nélkül temettük el a néma Miatyánk elmondásával. Az elhurcoltak közül többen betegen jöttek haza, hármat pedig ott földeltek el. Az egész háború nem kívánt községünkből annyi életáldozatot, mint a szolyvai fogolytábor. Ez év tavaszára, március végére onnan ismeretlen helyre vitték el férfiainkat, s azóta sorsukról nem tudunk semmit sem.”

 

4. Márkus Beáta – Ritter György: Nagymarosiak „málenkij robotra“ hurcolása 1945-ben – Források, nézőpontok, emlékezések

„Nagymaros község alulírott elöljárói tisztelettel jelentjük, hogy Nagymaros községből az ide becsatolt névjegyzék tanúsága szerint f. évi január hó első napjaiban 399 férfit és nőt vitt el ismeretlen rendeltetéssel – az időközben hazaengedetteken kívül – a községbe érkező és valószínűleg különleges feladatokkal megbízott orosz katonai parancsnokság. A parancsnokság az elvitel indokát vagy célját nem közölte s nem nyújtott bizonyosságot az elvittek további sorsa felől.”

 

5. Szabó Csaba: „A szegedi püspök öccsét az oroszok fogságba vitték”

„Szomorú hír Dezső öcsémről. 19-én d.e. nálam járt Szabó János szalontai plébános, és elmondta, hogy Budapesten a Tisztviselőtelepen káplánkodott. Hazajövet egy asszony [a] vasúton megszólította, hová megy. Mikor azt válaszolta, hogy Szegedre, így szólt az asszony: Mondja meg a szegedi püspöknek, hogy a Dunán valaki átkiáltotta: »a szegedi püspök öccsét az oroszok fogságba vitték.« Ma reggel sok foglyot vittek át az oroszok megint a városon, katonákat és civileket vegyesen, és elfacsarodott a szívem a gondolatra, hogy Dezsőt is így hajtják valahol. És a szegény kis család!”

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára legnépszerűbb eseményei 2017-ben

 

A Magyar Nemzeti Levéltár évről évre színesedő programpalettája lehetőséget biztosít, hogy a levéltárat és az intézmény által végzett feladatokat minél változatosabb formában ismerjék meg az érdeklődők. A 2017-es év programjai is számos régi és új érdeklődőt vonzottak a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületébe, legyen az kiállítás, levéltár-pedagógia, vagy szakmai konferencia. Egyedülálló közgyűjteményünk leglátogatottabb eseményeiből összeállított listánk következik.

 

1. Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások kiállítás

A két éve nyílt kiállítást a 2017-es évben is közel tízezren tekintették meg. A tárlat egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a látogatók neves történelmi egyéniségek által aláírt forrásokon keresztül ismerjék meg az ország történelmét. Tárlatunk tavaly újabb mérföldkőhöz érkezett, szeptemberben megjelent a kiállítás kétnyelvű katalógusa.

 

2. „Felelős minisztériumot Buda-Pesten. Eötvös, Kossuth, Széchenyi nyomában…”

Levéltárunk március 15-én kalandos időutazásra várta a látogatókat, melynek során kicsik és nagyok játékos tudáspróbával pillanthattak be az első felelős magyar kormány és a minisztériumok életébe.

 

3. Múzeumok Éjszakája

A raktár- és épület-felfedező séták mellett eredeti dokumentumokat felvonultató tematikus kamarakiállításokat – a Kiegyezés 150!, és „Az osztrák-magyar „közös piac” – tekinthettek meg a látogatók.

 

4. Levéltár-pedagógiai foglalkozások

Több mint ezer diák vett részt a tíz témában megtartott levéltár-pedagógiai foglalkozásokon, melynek keretében az iskolai csoportok interaktív formában ismerkedhettek meg a levéltár épületével és gyűjteményével.

 

5. Gulág emlékév

2017-ben zárul az a projekt, amely az egykori Szovjetunióba – Gupvi táborokba és Gulág lágerekbe – hurcolt magyarok legnagyobb itthon őrzött iratanyagát konzerválta, majd digitalizálta. A projekthez jelentős online fejlesztések kapcsolódnak, amelyek a tudományos kutatást és az állampolgári érdeklődés kiszolgálását is megkönnyítik a jövőben. A projekt részeként a Gulág Emlékbizottság támogatásával interaktív, online, multimédiás oktató anyag készült a témakörhöz, valamint megújult az ArchívNet, Magyarország első, 16 éve folyamatosan megjelenő online történeti, forrásközlő folyóirata. Eddig számos dokumentumfilm és médiaesemény született az online közzétett anyagok alapján, így például a tavaly bemutatott „A szenvedések földjén” című dokumentumfilm, amelyben Marton Ernesztina egykori rab történetén keresztül tárulnak elénk sok százezer magyar Szibériában töltött évei.

 

6. Kulturális Örökség Napjai

A rendezvény keretében került sor a Nyomot hagytak: Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállításunk kétnyelvű katalógusának bemutatására. Az érdeklődőket raktár- és épület-felfedező sétákkal vártuk, újonnan nyílt „Mentés eredetiben” című kamarakiállításunk pedig a levéltári restaurátorok és könyvkötők izgalmas munkáját mutatta be.

 

7. Könyvbemutatók

2017-ben tizenkét könyvbemutatónak adott helyszínt Bécsi kapu téri épületünk. A bemutatott művek részben az intézmény saját kiadványai voltak, de bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk a levéltártól független, történelmi tematikájú könyvek számára is.

 

8. Levéltári Délutánok

A tavalyi évben indult útjára a „Levéltári Délutánok” című rendezvénysorozatunk, ahol a Magyar Nemzeti Levéltár hat kutató munkatársa tartott előadást. Az előadások tematikái a Nyomot hagytak című kiállítás egy-egy fejezetéhez készült kisfilmekhez igazodtak.

 

9. Bővülő történelem

A „Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai” című kiállításra a Magyar Nemzeti Levéltár hét tagintézményének ajándékozási eseteiből válogattak a tárlat kurátorai, bemutatva az adományozott iratok időn és téren átívelő sokszínűségét. A kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat a Magyar Levéltárosok Egyesülete társszervezésében valósult meg, a kiállítás pedig 2018 nyaráig hat megyei városba jut el.

 

10. Borhistóriák

Borászat, gasztronómia és történelem összefonódása egy estén. Borhistóriák című, a hazai borvidékek történelmét és egy-egy régió jellegzetes borait bemutató programsorozatunk számos régi és új érdeklődőt vonzottak 2017-ben is. Tavaly a somlói és a móri borvidék levéltári dokumentumokkal gazdagított históriáját jártuk körbe.

 

11. Reformáció500

A kerek évfordulót számos rendezvénnyel köszöntötte intézményünk a Magyar Evangélikus Egyházzal közösen létrejött ReformációMNL projekt keretében. Konferenciák, kiállítások, könyvbemutatók és diákverseny kapott helyet a színes programsorozatban, amellyel egy éven keresztül emlékeztünk a neves évfordulóra.

 

Az idei évben is sok szeretettel várunk rendezvényeinkre minden érdeklődőt!

Utolsó frissítés:

2018.03.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges