Online kutatható katonaállítási lajstromok

2017.02.10.
Mintegy 435 ezer digitális képfájl online közzétételével gyarapodott 2017 februárjában a Magyar Nemzeti Levéltár digitális gyűjteménye. A mikrofilmek szkennelésével keletkezett felvételeket az AdatbázisokOnline rendszerébe integráltan kutathatják az érdeklődők. A több éven át folyó, jelentős kutatói érdeklődést kiváltó projekt az MNL Országos Levéltárának saját erőforrásából valósult meg.

A mikrofilmtől a digitális képekig

Katonaállítási lajstromok néven az állandó hadsereg felállításához, illetve kiegészítéséhez készült személyi nyilvántartást értjük. A 6–10 rovatos jegyzékekben az alapadatok (név, születési év, lakhely, szülők neve) mellett információkat nyerhetünk a sorozottak egészségügyi állapotáról, külső megjelenéséről vagy iskolai végzettségéről is. A listák teljes évköre 185 évet fog át: 1756–1918–(1941), a lajstromok túlnyomó része azonban az Osztrák-Magyar Monarchia idején keletkezett.  A kutatók előtt korábban szinte ismeretlen gyűjtemény várhatóan a családfakutatók számára az anyakönyvekhez hasonló jelentőségű forrás lesz.

A most közzétett iratok (http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/katonaallitas) az 1960-as években zajló mormon mikrofilmezési akció keretén belül létrejött mikrofilmgyűjtemény felvételeit tartalmazzák digitális formában. A digitalizálás lehetővé tette a mikrofilmezett anyag kisebb mértékű szerkezeti átalakítását. Az egyes kötetekhez tartozó felvételeket most ugyanabba a mappába rendezve adjuk át kutatásra felhasználóinknak. A digitális technológia lehetőségeit kihasználva a pótfelvételek eredeti helyükre beillesztve jelennek meg a digitális gyűjteményben. Ugyancsak a kutatás megkönnyítését szolgálja az áttekintő nézet. Az anyakönyvekhez hasonlóan a katonaállítási lajstromokban is találhatunk indexeket, névlistákat, ezek azonban gyakran a legváratlanabb helyeken lelhetők fel az egyes köteteken belül. Az áttekintő nézetben található bélyegképek segítenek könnyen felismerni az index oldalakat. A lajstromokat a levéltár frissen elkészült, saját fejlesztésű képnézegetőjével böngészhetik a kutatók.

 

A katonaállítás térképen

A kutatás katonai körzetek alapján történik. Az egyes katonai körzetek határainak felderítése, a hozzájuk tartozó településhálózat feltérképezése folyamatban van. Jelenleg a katonai körzet megállapítását a lakhelyből, ennek hiányában a születési helyből kiindulva tippelhetjük meg.

A tájékozódás elősegítésére térkép készült, melyen nyomon követhetők az adatbázisban szereplő katonai körzetek, látható mely területről állnak rendelkezésre adatok és melyek jelentenek fehér foltot a gyűjteményben.

 

JÁTÉK

 

A publikálás alkalmából egy kis játékra invitáljuk Önöket.

A mintegy 435 ezer digitális felvétel böngészése közben bizonyára rábukkannak néhány szokatlan iratfotóra is. Érdekes lehet egy oldal, mert a sorozott

  • igen fiatal vagy idős,
  • foglalkozása szokatlan,
  • valamilyen különös ismertetőjellel rendelkezik: pl. tetoválás,
  • később híressé vált.

EXTRA kategória:

A megtalált sorozotthoz köthető családi fényképet, frontról küldött levelet, képeslapot, sírfotót vagy kitüntetés képét várjuk.

A többit az Önök fantáziájára bízzuk! Ha találnak ilyen oldalt, kérjük, küldjék el nekünk az oldal linkjét JÁTÉK tárggyal az aktakaland@gmail.com címre. A linket az információ gombra kattintva lehet előhívni.

Várjuk a bármilyen szempontból különlegesnek talált felvétel(eke)t, melyek közül a legérdekesebbeket az Aktakaland blogon közzétesszük!

Beküldési határidő: 2017. április 30.

 

Ajánlott irodalom:

Szerényi Ildikó: Katona-Sorban

Szerényi Ildikó: Kiszolgált öreg bakák és a Nagy Háború hősi halottai

Utolsó frissítés:

2017.02.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges