Helyi értékeink identitásunk alapját képezik

A Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság kiállítása
2023.05.15.
A „Hajdúböszörmény értékei” című könyv előszavában többek között ez olvasható: „A város polgárai büszkék múltjukra, hittel vállalják jelenüket és bizakodva tekintenek jövőjük felé.” Ezt a gondolatsort erősítette meg az a kiállítás is, melyet a Maghy Zoltán Emlékházban nyitottak meg április 21-én.

A Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság kilenc évvel ezelőtti megalakulása óta 72 helyi értéket vett nyilvántartásba, amelyből 18 bekerült a Hajdú-Bihar Vármegyei Értéktárba is.

A Hajdúböszörmény értékeit bemutató kiállítás megnyitóján elsőként Kathi Zsófia, a Bethlen Gábor Általános Iskola tanulója hajdúsági népdalokat énekelt, majd Kiss Attila polgármester köszöntötte a vendégeket. A városvezető kiemelte, hogy nem kell kishitűnek lennünk, településünknek fantasztikus a kulturális múltja, jelene is büszkeséggel töltheti el az itt élőket. „A tárlaton múltunk értékeiből láthatunk gazdag válogatást – fogalmazott – Egy város kincsei sokrétűek. Lehetnek természetiek, építészetiek, de akár gasztronómiaiak és szellemiek.  Nekünk fantasztikus történelmünk van. Hajdúböszörmény mindig az a település volt, ahol nagyon sok alkotó, orvos, tanár, jogász és ügyvéd tevékenykedett. A gimnáziumunk több mint négyszáz éves. Olyan gazdag kincsekben a város, hogy röviden összefoglalni lehetetlen. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt, a tárlat segítségével meg tudjuk mutatni országnak, világnak. Ezzel is bizonyítjuk, hogy élünk és létezünk. Tiszteljük az őseinket, ismerjük az ő munkájukat. A mi kötelességünk az, hogy megőrizzük, illetve lehetővé tegyük, hogy szellemi értékek születhessenek meg jelenleg is.”

A kiállítást Bulcsu László, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke nyitotta meg, aki megfogalmazta, a legfontosabb az, hogy az értékek mögött mindig az ember áll, és ez, az ember alkotta kultúra. „Ha a kulturális identitás megmarad bennünk, a hagyományokat modern emberként is meg lehet élni. Attól lesz valaki az, ami, hogy van-e érték mögötte. Ha ez megvan, akkor a kultúra is mögötte van. Szerintem méltóképpen éljük meg a hagyományainkat. Lehet, hogy ezt sokan másképpen értékelik. Nem mindig a tárgyiasult kincseket kell nézni, hanem azt a fajta szellemi gondolkodást is, amely kulturális identitással párosul.”

 

 

A kiállításmegnyitó további részében Varjasi Imre, a Hajdúböszörményi Fióklevéltár vezetője, a helyi értéktár elnöke mutatta be a kiállítás tartalmi elemeit, a megjelenített tárgyakat, értékeket. Elöljáróban köszönetet mondott azoknak, akik segítették a bemutatott anyag összeállítását. Külön említést tett a levéltár, a múzeum és az önkormányzat munkatársairól, közös munkájukról. A kiállítás rendezője kérdésünkre elmondta, hogy azokat a tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket helyezték el, amelyek Böszörmény értéktárában szerepelnek, illetve a vármegyei értékek között is számon tartják azokat. „A tárlaton bemutatottak is bizonyítják, hogy milyen sokszínű és erős a város értékteremtő ereje. A kisbundától a böszörményi szűrön, a letelepítő oklevélen, a csónak alakú fejfán és nagyon sok építészeti emléken keresztül, Baltazár püspök, H. Fekete Péter múzeumigazgató, Dobó Sándor igazgató-tanító, dr. Oláh Imre független filmes, Szabó Miklós fotós értékteremtéséig. […] Egy dolgot szerettünk volna mindenképpen elérni – fogalmazott Varjasi Imre – hidat verni múlt és jelen között, s az elmúlt évszázadokból áthozni azokat az értékeket, amelyek a jelenben is fontosak lehetnek az itt élőknek és identitásukat jelenthetik. Ennek a hídnak a pilléreibe próbáltuk beépíteni azokat az értékeket, amelyeket a jövőbe is átvinni érdemes, s amelyek a város jellemzői.”

A kiállítás megnyitóján a görögkatolikus gyülekezet értéktárban szereplő csigacsináló asszonyai közül hárman élőben is bemutatták tudásukat. A szervezők gasztronómiai kóstolókkal is várták a megjelenteket. Ignáth Antal eredeti receptúra alapján böszörményi slambucot készített a résztvevőknek, akik a helyi sajtüzemben gyártott, értéktárba is felvett hajdú-kashkaval típusú sajt több ízesítését is megkóstolhatták. A Civilek a Lakóhelyért Egyesület a helyi és megyei értéktárban is szereplő süteményeivel kínálta a látogatókat. Elnökük, Nagy Imre hangsúlyozta, nagyon fontos számukra, hogy 13 HÍR-védjegyes, száz évnél régebbi recept alapján készült süteményük más böszörményi értékekkel együtt ismertté váljanak, és a lakosok láthassák azokat a kiállítás anyagában is.

A tárlaton installációval, fotókkal illusztrálva, enteriőröket berendezve mutatják be a helyi értékeket a rendezők. A tárlókban elhelyezték az eredeti tárgyakat, a bábukon pedig viseletek tekinthetők meg. A kiállítás június 30-ig látogatható. A nyitvatartási ideje alatt a fióklevéltárban igényelhető a tárlatvezetés, amelyeket az érdeklődőknek és a helyi iskolák diákjai részére tartanak.

bertalan

 

Hajdúböszörmény a Ma este című műsorban:
Az M1 csatorna Ma este című műsorának 2023. április 25-ei adásában a 7. perctől látható a Hajdúböszörmény értékeit bemutató kiállítás Varjasi Imre riportjával.
Elérhető: https://mediaklikk.hu/video/ma-este-2023-04-25-i-adas-3/

 

 

Utolsó frissítés:

2024.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges