„EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a Szovjetunióba és vissza?

 

Feltöltés alatt

A Szovjetunióba Hajdú-Bihar megyéből elhurcoltakról – egy-két település kivételével – ezidáig még nem készült részletes forrásfeltárás, emiatt nehéz megállapítani, hogy pontosan hány polgári személy és hadifogoly került ebből a térségből a szovjet GULÁG és GUPVI táborokba a II. világháború alatt és azt követően. A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára projektjének keretében a saját és az Országos Levéltár anyagából tárta fel a vonatkozó dokumentumokat, melyek többségét digitalizálta, és ezen a felületen elérhetővé tette. A cél nem a megtalált források feldolgozása, hanem egy olyan tematikus gyűjtemény és segédletek létrehozása volt, amelyek egyaránt segítik mind a tudományos kutatók, mind a hozzátartozójukat keresők munkáját.

Ráadásul Debrecen abban a „kiváltságos” helyzetben volt, hogy 1946 és 1949 között itt működött az a Hadifogoly Átvevő Bizottság és az a Fertőtlenítő Intézet, ahol a Szovjetunióból hazatérő polgári személyeket és hadifoglyokat először regisztrálták. Az ezekre vonatkozó, bőségesen rendelkezésre álló iratanyag szintén fel lett dolgozva, és ezek már nem csak helyi szintű, hanem országos érdeklődésre is számot tarthatnak, hiszen Magyarország majd minden településéről vittek el embereket „málenkij robot”-ra.

A kutatások továbbá kiterjedtek a megyei internálótáborokra és az 1950–1953 között Hajdú-Bihar megyében létrehozott hortobágyi kényszermunkatáborokra, az úgynevezett „magyar GULÁG”-ra is. Ezekbe a lágerekbe szintén az egész ország területéről érkeztek internáltak, kitelepítettek, a családtagjaikkal együtt.

A legérdekesebb és legjellemzőbb források egy virtuális kiállítás keretében kerülnek bemutatatásra, amely egy-egy fejezetben dolgozza fel a térség megszállását, az Szovjetunióba történő elhurcolásokat, a hazatérők fogadását és a hortobágyi kényszermunkatáborokat.

Ezzel a hiánypótló forrásfeltárással és a dokumentumok közzétételével régi adósságunkat törlesztjük azokkal szemben, akik átélték ezeket a szenvedéseket, melyekről soha nem beszélhettek.

 

Tovább az oldalra >>>