XXV. Győri és XI. Kisalföldi Levéltári Nap - Összefoglaló

2023.11.09.

Nagy sikerrel rendezték meg a XXV. Győri és XI. Kisalföldi Levéltári Napot a vármegye székhelyén 2023. október 25-én

A hagyományosan több intézmény bevonásával és kiváló együttműködésével megrendezett levéltári napon a szép számmal megjelent érdeklődőket dr. Veres András győri megyéspüspök és Szemerei János evangélikus püspök köszöntötte. A rendezvényen a Magyar Nemzeti Levéltár három munkatársa is előadást tartott.

Áldozó István Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltára osztályvezetője Győr és Moson megyék 1923. évi összevonásának állított emléket, ismertette a két megye vezetőinek álláspontját, külön kiemelve Giesswein Sándor keresztényszocialista politikus markáns véleményét.

Hegedüs Zoltán Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltára főlevéltárosa II. József uralkodásának időszakába kalauzolta a hallgatókat, amikor Győr és Moson vármegyéket a költséghatékonyság jegyében vonták egybe. A nagy ellenállás következtében a pár évig tartó kísérlet végül is eredménytelen maradt.

Dr. Dominkovits Péter Győr-Moson-Sopron Vármegye Soproni Levéltára igazgatója rávilágított a 18. században Sopron vármegye és az ottani legjelentősebb birtokos Esterházy család szoros kapcsolatára, intézmény- és oktatástörténeti aspektusokat kiemelve.

A levéltári nap különleges pillanata volt, amikor Dr. Nemesné Dr. Matus Zsanett a jelenlévő Dr. Dominkovits Péter 60. születésnapjára megjelentett ünnepi tanulmánykötetet méltatta.

Több más kisalföldi levéltár munkatársai (Győr Megyei Jogú Város Levéltára, Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ, Pannonhalmi Főapátság Levéltára), valamint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum történészei is megtisztelték előadásaikkal a rendezvényt.

Fotógaléria

A rendezvényről hosszabb leírást itt olvashat:

(https://www.gyoriszalon.hu/news/18248/102/)

Képek a rendezvényről

 

Utolsó frissítés:

2024.02.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges