Népes külföldi szakmai küldöttség a győri levéltárban

2024.06.06.

Az Osztrák Állami Levéltár munkatársai 2024. június 3-án kirándulásra érkeztek Győrbe. Az 50 fős küldöttség látogatást tett a Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltára Liszt Ferenc utcai központi épületében. A tagintézmény munkatársai Győr vármegye egykori megyeházában, történelmi környezetben fogadták a Bécsből érkezett kollégákat, ahol Oross András igazgató kalauzolta el az érdeklődő levéltáros kollégákat.

A szakmai program során a nagy létszámú csoport két részre oszlott, hiszen levéltárunkban csak szűkös helyek, lehetőségek vannak. Amíg az egyik csapat a győri levéltárat tekintette meg, addig a másik 25 fő a Rómer Flóris Múzeum 24-szer a pokolban, az 1944-1945. évi győri bombatámadásoknak emléket állító kiállításban merülhetett el.

Munkatársaink több olyan irattal készültek, amelyek a régió történetének egy-egy izgalmas epizódját elevenítik fel. Levéltárunk egyik legszebb darabja egy 1517. évi, II. Lajos által kiadott címeres levél, amelyet a felhasználók már digitálisan is elérnek, de rámutattunk egy-egy eredeti dokumentummal, hogy olykor-olykor Magyarország történetében a német vált a közigazgatás nyelvévé.

Érdeklődéssel fogadták a Magyar Nemzeti Levéltár online elérhető adatbázisait, amelyről egy rövid bemutatót tarthattunk levéltárunk szerény kutatótermében.

További különleges élmények érték az osztrák levéltárosokat, kipróbálhatták az egyedi túró rudit, sport szeletet, és ízelítőt kaptak a győri levéltárosok mindennapjairól. A bátrabbak bejuthattak a kincstárnoki kulccsal az egykori vármegyeházi börtöncellákból kialakított levéltári raktárba, beleszippanthattak annak múltat idéző levegőjébe. Az egykori ferences templom és kolostor alapjain átalakított vármegyeháza fölszinti helyiségeiben működő intézményünkben megcsodálhatták a boltívekkel tagolt udvart is.

A napi programba még egy közös ebéd, valamint egy kisebb városnéző séta is belefért, így bízunk benne, hogy a levéltáros kollégák élményekkel gazdagodva értek vissza Ausztria fővárosába.

Képek a látogatásról

Utolsó frissítés:

2024.06.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges