Mire a lombok lehullanak

2016.03.21.

A Kapuváron tevékenykedő Gartáért Alapítvány az elmúlt hétvégén „Mire a lombok lehullanak” címmel kétnapos rendezvénnyel emlékezett meg a Nagy Háborúról. A konferenciát az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta. Az első napon a helyi Szent Anna templomban Dr. Szaradics József ezredes, nyugalmazott tábori lelkész mutatott be szentmisét. A szertartást követően a Fő téren lévő hősi halotti emlékműnél a különböző társadalmi szervezetek tagjai és magánszemélyek is elhelyezhették a megemlékezés koszorúit. Dr. Gadányi Károly professzor az Isonzó folyó melletti harctérről származó földet helyezett el Kapuvár hőseinek emlékművénél. A település hősei előtt Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős helyettes államtitkára is lerótta kegyeletét. A Városháza Tanácstermében Szalay Balázs, a Rábaközi Helytörténetkutatók Társulatának elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Hoffer Imre, Kapuvár alpolgármestere tartott élménybeszámolót galíciai utazásairól.

Szombaton az érdeklődők három előadást hallgathattak meg. Pavlóczki Béla az első világháború közlekedési eszközeit mutatta be, Varga Gábor pedig a világháború és a vasút kapcsolatáról tartott előadást. Áldozó István a Császári és Királyi 76. Gyalogezred, valamint a Magyar Királyi 18. Gyalogezred katonáinak háborús szerepvállalását méltatta. Az előadások között Kulcsár Béla harmonikaművész, illetve a Veszkényi Férfidalkör és Sramlizenekar idézték fel a kor hangulatát.

A konferencia megszervezésében elévülhetetlen érdemei voltak Dr. Pintér Gábornak, a Gartáért Alapítvány Kuratóriuma elnökének. Az esemény konferálásában Varga Katalinnak tartozunk köszönettel.

Utolsó frissítés:

2019.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges