Levéltár az éjszaka leple alatt...

2015.10.22.

A „Hátország a Nagy Háborúban” című vándorkiállítást Győrben, 2015. október 17-én nyitottuk meg, a Levéltári Éjszaka keretei között.

Először megkoszorúztuk nagy elődünk Ráth Károly mellszobrát, akinek munkásságáról Néma Sándor címzetes igazgató úr tartott rövid beszámolót. Ezt követően Hegedüs Réka – kollégánk, Hegedüs Zoltán kislánya – csellójátékát hallgathatták meg az érdeklődők.

A program második felében, az első világháború hátországbéli történéseit prezentáló tárlatot mutatta be Nagy Róbert, főlevéltáros. Áldozó István, igazgató-helyettes a Győr vármegyei katonák a csatatéren címmel tartotta meg gondolatébresztő előadását; Torma Attila pedig a Győrben található tartalékkaszárnyák és szükségkórházak mindennapjait vázolta fel. Kulcsár Béla harmonikaművész játéka, valamint a katonadalokban megfogalmazott remények, illetve kétségek, a hallgatóság számára különleges atmoszférát teremtettek.

Külön köszönetünket fejezzük ki Varga Lászlónénak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megye Adóigazgatósága főigazgató asszonyának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a dísztermet. A Levéltári Éjszaka szpíkere és házigazdája Dancsecz Mónika, igazgató asszony volt.

Jelen rendezvénnyel emlékeztünk meg Ráth Károlyról, illetve az első világháború hősei, áldozatai és elszenvedői előtt tisztelegtünk.

Képek a rendezvényről

 

Utolsó frissítés:

2019.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges