Jelenlegi hely

Kolera elleni gyógymód az európai digitális kincsek között

2020.01.24.

A Magyar Nemzeti Levéltár 2018-ban csatlakozott az European Digital Treasures (Európa Digitális Kincsei) projekthez, amely célul tűzte ki, hogy a levéltárak gyűjteményében található dokumentumokat a társadalom minél szélesebb körével – elsősorban – digitálisan megismertesse. A program keretében a hat tagú nemzetközi konzorcium felvállalta, hogy az archívumok iratanyagaira építve bemutatják Európa kialakulását, migrációját, illetve felfedezéseit.

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának munkatársai aktívan részt vettek az iratanyag kiválogatásában, leírásában. Intézményünket az az óriási megtiszteltetés érte, hogy a portugál kollégák által gondozott kiállításban illusztris helyre került gyűjteményünk egyik darabja, az 1831. augusztus 3-án Morvai János tiszabábolnai plébános által kiadott kolera elleni leírás.

Az első európai kolerajárványos időszakban – 1831-ben – számos gyógymódot alkalmaztak az ismeretlen kórral szemben. Ezek közül némelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, más eljárások viszont hatékonynak bizonyultak. A kezelések sorában a legelterjedtebb és országszerte javasolt módszert Morvai János, tiszabábolnai plébános dolgozta ki és adta közre „Rendkívül való toldalék a Hazai Külföldi Tudósításokhoz az Egésség állapotjában” címmel. Győr vármegye egészségügyi (kolera) választmánya az orvosok és ápoló személyzet számára általános követendő irányelvként ajánlotta a dokumentumban található információkat.

Utolsó frissítés:

2020.01.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges