EFI séta a magyaróvári hősi emlékek nyomában

2024.05.29.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban működő Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szokásos havi sétájára május 27-én került sor, kapcsolódva a Hősök Napjához. Az érdeklődők Beregszászi Balázs munkatársunk vezetésével járták körbe a magyaróvári világháborús emlékműveket.

A séta a magyaróvári vár kapujának belső falán létesített akadémiai hősök emléktábláinál és az akadémia I. világháborús emlékművénél kezdődött, majd a Vár-tó melletti 48-as téren lévő Pozsonyi 13. gyalogezred bajtársi emlékművénél folytatódott. A sétálók innét a magyaróvári belvárosi temetőbe mentek, ahol legfőképpen az első világháborús hadifogoly sírkert került ismertetésre, közben említve az egyes hősi sírokat is. A magyar katonasírokon túl a lengyel, olasz és a II. világháborús szovjet katonai temetőt is megtekintették.

A 21 fő, a kettő és fél órás emlékséta utolsó helyszínén a Városkapu téri I. világháborús emlékmű részletes történetét hallgathatták meg.

A séta iránt ezúttal nem csak mosonmagyaróváriak érdeklődtek, hanem egy angol személy is, aki éppen rokonlátogatáson tartózkodott a városban és – sajnos – az ő felmenői közt is akad, akinek a neve szerepel a II. világháborús hősi emléktábla névsorában.

 

 

Képgaléria a sétáról

 

Utolsó frissítés:

2024.05.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges