Nemzetközi hírek és kapcsolatok

2024.06.13.
Támogatási szerződést kötött a Shinhan Bank Magyarországi Kereskedelmi Képviselete és a Magyar Nemzeti Levéltár, amelynek értelmében a pénzintézet egyszeri támogatásban részesíti az intézményt.
2024.06.12.
A szakmai tapasztalataikkal, valamint az alkalmazott megoldások, módszerek megosztásával tevékenyen hozzájárultak a 32. ICARUS (Nemzetközi Levéltári Kutatóközpont) Konferenciához a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai. A kollégák ugyanakkor a külföldi szakemberek előadásaiból maguk is tovább gyarapíthatták tudásukat.
2024.03.26.
Rendkívül eredményes tíz napot töltött az USA-ban a Magyar Nemzeti Levéltár küldöttsége, amely részt vett a FamilySearch által szervezett RootsTech elnevezésű nemzetközi kiállításon és szakmai konferencián. A FamilySearch képviselői és a magyar levéltári vezetők több tárgyalást is folytattak, az egyeztetéseken az együttműködés számos formája felmerült. A levéltári küldöttség ellátogatott New Brunswickba is, ahol két napot töltött el az ottani magyar közösség vendégeként, a delegáció tagjai megtekintették az Amerikai Magyar Alapítvány gyűjteményeit, valamint előadásokat tartottak a Szent László-templom közösségi termében is.
2024.03.13.
Együttműködési keretmegállapodást írt alá március 8-án, pénteken Kolozsváron a Magyar Nemzeti Levéltár és a Babes-Bolyai Tudományegyetem. Emellett az anyaországi küldöttség eladássorozatot tartott az egyetemen a levéltárról, az itt alkalmazott modern technológiákról, az állományvédelemről, a levéltár-pedagógiai feladatokról és a kutatási lehetőségekről.
2024.03.06.
A befogadó állam – A Török Birodalomba irányuló magyar emigrációk (1691-1956) címmel nyílik meg a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása március 13-án Isztambulban. A magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódó tárlatnak a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ ad otthont április 30-ig.
2024.02.23.
Az Amerikai Egyesült Államokba utazik Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója és Hegedűs István levéltáros, az Informatikai és Innovációs Igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztály vezetője a FamilySearch nonprofit szervezet meghívására.
2023.11.13.
2023. október 9 és 13 között a Székelyudvarhelyen megrendezett XXIII. Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencián a magyarlakta területekről számos intézmény szakemberei vettek részt. Az eseményen Nemes L. Ágnes osztályvezetőasszony és Lökkös Mónika restaurátor tartott előadást.
2023.11.13.
2023. október 16-20. tartották a IADA XV. Nemzetközi Kongresszusát Halléban. A négy évente megrendezésre kerülő esemény kifejezetten a könyv- és papírrestaurátorok nemzetközi találkozója. A konferencián a papíralapú tárgyak restaurálásával, megőrzésével, vizsgálatával kapcsolatosan csaknem 70 előadás volt hallható 3 napon keresztül. A mintegy 450 résztvevő között a Magyar Nemzeti Levéltárat az Állományvédelmi Osztály részéről Nemes L. Ágnes osztályvezetőasszony és Lökkös Mónika restaurátor képviselte.
2023.11.10.
Dél-koreai delegáció tette tiszteletét november 10-én, pénteken a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában. A Bécsi kapu téri palotába ellátogatott Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Ro Jae Hun, a Koreai-Magyar Baráti Társaság elnöke, a néhai dél-koreai elnök, Ro Te Vu fia és Chun Inkeon, a Kansong Art Museum igazgatója.
2022.12.07.
On November 30, 2022, the Embassy of the Ministry of Foreign Affairs and Trade of Hungary in Zagreb, the Liszt Institute, Zagreb and the Hungarian National Archives opened the exhibition Digital Treasures - The Construction of Europe, co-funded by the EU Creative Europe programme.

Pages