1100 éve Európában, 20 éve az Unióban vándorkiállítás 2. állomás Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

2024.08.14.

 

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című programsorozathoz a Magyar Nemzeti Levéltár egy komplex programmal csatlakozik. A Magyar Nemzeti Levéltár a nemzeti kulturális örökség egyik legfontosabb őrzőjeként a nemzet írott örökségének megjelenítője. A Magyarul Európában címet viselő kiállítás húsz installációból felépülő törzsanyagát egy a kiállításnak otthont adó vármegyei blokk egészít ki. A törzsanyagban az Európai Unióhoz csatlakozás előkészítése kiemelt szerepet kap, de felöleli a következő témákat is: középkor, reformáció, az oszmán hódítás és hatása, a felvilágosodás, a modern állam létrejötte, a kultúra, a sport, a tudomány, az ország szerepe Európa újraegyesítésében, az 1956. évi forradalom és 1989-ben a határnyitás. A Győr-Moson-Sopron vármegyei blokk keretében a következő tematikai egységekkel találkozhatnak látogatóink: „Amikor Sopronra figyelt Európa. Reformáció – koronázások“; „Hőnel Béla építész a hármashatáron“; „A Duna választóvízzé válik“.

A programsorozat második állomása Sopron, ahol a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban augusztus 17. és 20. között lesz megtekinthető a kiállítás. A tárlat mellett a nyitónapon a levéltár munkatársai interaktív család- és helytörténeti tudásmegosztó foglalkozással várják az érdeklődőket. Itt megismerkedhetnek a kutatás alapvető módszereivel, valamint azokkal az adatbázisokkal és irategyüttesekkel, amelyekben a nagyobb közösségek, így a nemzet részét képező személyek sorsa, családok történetei is kirajzolódhatnak.

 

A kiállítás minden nap 10.00 - 18.00 óra között, belépőjegy ellenében látogatható.

A kiállítás helyszíne: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház,

Fő utca 1, Fertőrákos 9421, Magyarország

 

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre.

Szervező intézmény: Magyar Nemzeti Levéltár

 

Bővebben: https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/a_hetvegen_elindul_a_decemberig_tarto_kulturalis_programsorozat és

 https://kultura.hu/esemenyek/magyarul-europaban

 

 

Utolsó frissítés:

2024.08.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges