Egy rendkívül nemes ügyet támogatott a Magyar Nemzeti Levéltár

Szerző: Borsodi Attila
2024.07.26.
Négy doboznyi, saját kiadásban megjelent kötettel, kiadvánnyal segítette a Magyarország krakkói főkonzulátusa mellett megnyíló új könyvtár létrehozását a Magyar Nemzeti Levéltár. Az adományok már meg is érkeztek Lengyelországba.

Magyarország krakkói főkonzulja idén május végén levélben fordult Szabó Csabához, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatójához. Ebben Gerencsér Tibor kifejtette, hogy gyakorló történészként első kézből szerzett tapasztalatokat arról, milyen nagy segítséget jelentenek egy kutatónak a levéltári leltárak, oklevéltárak, fondjegyzékek, pecsétgyűjtemények és különböző katalógusok, összeírások. Mint írta, „Hiába az online katalógusok, a kutatók továbbra is a papír alapú kiadványokat részesítik előnyben.” – Magyarország krakkói főkonzulátusához rendszeresen fordulnak magyar történelemmel foglalkozó lengyel kutatók kutatási segítségért, akik számára minden segítséget igyekszünk megadni – emelte ki Gerencsér Tibor.
 

Nemzetpolitikai jelentőség

Ennek kapcsán fogant meg az ötlet, hogy a főkonzulátus mellett egy magyar nyelvű kézikönyvtárt nyitnak. Mint a főkonzul indokolta, „A kutatóknak így még Magyarországra utazásuk előtt lehetősége lesz felmérni, pontosan milyen iratgyűjteményeket érdemes előzetesen kikérni.” Gerencsér Tibor ezért fordult Szabó Csabához, hogy amennyiben lehetséges, kérjen térítésmentesen az intézmény saját gondozásában megjelent kiadványaiból egy-egy példányt, amelyeket a Krakkói Magyar Könyvtár létrehozásánál jól tudnának hasznosítani. – Hiszem, hogy az MNL Krakkóban elhelyezett könyvgyűjteménye jelentősen növelné a magyar témát kutató krakkói történészek és a Jagelló Egyetem magyar szakos hallgatóinak Magyarország iránti érdeklődését – hangsúlyozta Gelencsér Tibor.
 

Segítség azonnal

A főkonzul kérése, megkeresése azonnal pozitív fogadtatásra talált az MNL főigazgatójánál, a kiadványok kiválogatásában, mozgatásában és pakolásában a Tudományos Igazgatóság, a Közművelődési és Közönségkapcsolati Főosztály és a Levéltártudományi Szakkönyvtári Csoport munkatársai örömmel segítettek, és együttműködtek annak érdekében, hogy a felajánlás minél hamarabb célba érjen. Így a Magyar Nemzeti Levéltár már július elsején át is tudta adni a krakkói főkonzulátusnak az összesen négy dobozba elhelyezett kiadványokat, amelyek rendben meg is érkeztek a lengyel városba.

 

Utolsó frissítés:

2024.07.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges