Zalai nyugalmazott levéltáros elismerése

2022.01.26.
A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben 2022. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepi gálaesten elismerésben részesült a megyei levéltár nyugalmazott munkatársa is.

Zalaegerszegen hagyományosan ez alkalomból adják át a város kulturális, illetve közművelődési intézményeiben dolgozók elismeréseit, melyben ettől az évtől kezdődően a „tiszteletbeli” városi intézménynek tekintett megyei levéltár munkatársai is részesülhetnek. Az ünnepségen a zalai tagintézmény dolgozói közül elsőként Csomor Erzsébet nyugalmazott levéltáros vehette át az elismerő oklevelet Balaicz Zoltán polgármestertől és Vigh László országgyűlési képviselőtől, „több mint négy évtizedes, sokoldalú levéltári munkásságáért, Zalaegerszeg történetének példaértékű tudományos és ismeretterjesztő feldolgozásáért”.

Csomor Erzsébet 1973. július 1-jén állt munkába a Zala Megyei Levéltárban, s onnan is vonult nyugdíjba 43 évvel később, 2016 őszén. Munkáját levéltári kezelőként kezdte, később levéltárosként dolgozott. Az 1990-es évek elejétől Kapiller Imrével együtt kutatta Zala megye 1956-os eseményeinek történetét. Közös munkájuk eredményét 1996-ban és 2006-ban három dokumentumkötetben tették közzé, „’56 Zalában”, illetve „’56 Keszthelyen és a Keszthelyi járásban” címmel. Ezek mellett több önálló tanulmányt készített e témakörben, egyik legfontosabb munkája, az „1956 Zalaegerszegen” című kismonográfiája pedig 2001-ben látott napvilágot a Zalaegerszegi Füzetek című kiadványsorozatban. Különösen szívügyének tekintette Zalaegerszeg 18-20. századi történetének kutatását. Rendszeresen előadója volt a várostörténeti konferenciáknak, tanulmányai jelentek meg a Zalaegerszeget sújtó járványokról és elemi csapásokról, a Kvártélyház, az Ispita és a kórházi kápolna történetéről, a város történelmi címereiről és pecsétjeiről, vagy Kemény József városbíró tevékenységéről. Mindezek mellett számos zalaegerszegi vonatkozású történelmi ismeretterjesztő cikket tett közzé a Zalai Hírlapban is. Legnagyobb szabású munkája a Zalaegerszeg város régi levéltárában őrzött 18-19. századi testamentumok sajtó alá rendezése volt. A „Zalaegerszegi végrendeletek” című háromkötetes forrásgyűjtemény városunk társadalomtörténetének páratlanul gazdag kincsestára.

 

Csomor Erzsébet elismerő oklevele

 

A Zalai Hírlap beszámolója: Elismeréseket adtak át a magyar kultúra napján Zalaegerszegen - videóval

A ZalaMédia (Zalaegerszeg c. lap) beszámolója: Díjátadó gálaest a magyar kultúra napján

A Zalai Hírlap fotógalériája: A magyar kultúra napja Zalaegerszegen

Fotógaléria Zalaegerszeg város honlapján: Magyar kultúra napja

 

 

Utolsó frissítés:

2022.03.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges