Zalai levéltáros sárvári könyvbemutatója

2023.06.15.
2023. június 8-án a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban került sor Bilkei Irén, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára nyugalmazott főlevéltárosa és címzetes igazgatója „Hermelines subák, vízjeles papírok és a szelídített szarvas. Hétköznapi élet a Nyugat-Dunántúlon a 15-16. században” című új könyvének bemutatójára.

A kiadvány a „Nádasdyak hagyatéka” sorozat második köteteként jelent meg a sárvári Nádasdy Kulturális Központ és a szombathelyi Szülőföld Könyvkiadó közös gondozásában. A könyvet dr. Máhr Tivadar sárvári alpolgármester köszöntője után Takács Zoltán Bálint, a házigazda múzeum igazgatója, a kötet szerkesztője méltatta, majd Kanász Viktor, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport történésze, a kötet lektora mutatta be részletesen.

Kanász Viktor, aki maga is zalai származású és a tárgyalt korszaknak is kiváló ismerője, bemutatójában kiemelte, hogy a szerző írásos, régészeti és képi források alapján rekonstruálta a 15-16. század mindennapi életét Zala és Vas vármegyében, különösen a hajdani Nádasdy uradalmak területén, illetve az ottani várakban. A téma legfontosabb forrásanyagát a saját kutatásaiból ismert zalai hiteleshelyi oklevelek, valamint a Nádasdyak családi levelezésének és gazdasági számadásainak bőséges adatai szolgáltatták.

A szép számú érdeklődőt vonzó bemutató jó hangulatú beszélgetéssel és dedikálással ért véget.

 

A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport híranyaga: Kanász Viktor mutatta be Bilkei Irén kötetét Sárváron

A ZalaMédia ismertetője a kötetről: A középkori oklevelekben ott rejlik az ember

 

A bemutatott könyv borítója


 

Utolsó frissítés:

2023.07.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges