Zalai levéltáros előadása egy göcseji porta tulajdonosairól

2023.07.20.
A VII. Göcseji Dombérozó elnevezésű, 2023. július 7. és 16. között megtartott kulturális rendezvénysorozat résztvevői többek között a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára munkatársának, dr. Kulcsár Bálint levéltárosnak Göcsej történetéhez kapcsolódó tudományos ismeretterjesztő előadását is meghallgathatták.

Becsvölgye barabásszegi településrészének egyik legrégebbi háza a rajta elhelyezett évszám szerint 1887-ben épült. A porta eredeti tulajdonosai a módos helybeli gazdálkodó família tagjai, Bán Miklós és családja voltak. Az épületet új gazdái, Cselényi József és Cselényi Krisztina az elmúlt években méltó módon felújították, és vendégházat alakítottak ki benne.

A vendégház megnyitására a Göcseji Dombérozó „Bán Miklós-ház – Új kezdet” című programjának elemeként került sor 2023. július 13-án 18.30 órai kezdettel, az esős idő miatt kettős helyszínen, a helybeli református gyülekezeti teremben és a Bán-portán. A résztvevőket Magai Ágota, a rendezvénysorozat egyik főszervezője köszöntötte, majd a házigazda házaspár vetített képek segítségével mutatta be a felújítás folyamatát. Ezt követően került sor Kulcsár Bálint levéltáros „Barabásszeg a 20. század első felében. Gondolatok egy helyi porta újjáéledése kapcsán” című előadására, melynek során a termet zsúfolásig megtöltő érdeklődők – köztük a korábbi tulajdonos család leszármazottjai – hallhattak a falu helyzetéről, közigazgatásáról, népességi és lakásviszonyairól a 19–20. század fordulóján és a 20. század első felében. A résztvevők a levéltári és más források alapján készült prezentáció segítségével megismerkedhettek a volt tulajdonos család leszármazásával és gazdálkodásával, valamint a község önigazgatásában, kulturális életében és a református gyülekezetben játszott szerepükkel.

Az érdeklődők az előadásokat követően megtekinthették a ház minden helyiségét, miközben a tulajdonosok szíves vendéglátásában részesültek. (Fotók: Cselényi család, Kovács Szilvia.)

Sajtótudósítás a rendezvényről: Meghitt házavató. Zalai Hírlap, 2023. július 19. 16. p.

A rendezvény meghívója

 

 

Utolsó frissítés:

2023.08.31.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges